Yeni Dondurma Standartları Açıklandı: İşte Detaylar!
1910 okunma

Yeni Dondurma Standartları Açıklandı: İşte Detaylar!

Ağustos 10, 2024 12:44
Yeni Dondurma Standartları Açıklandı: İşte Detaylar!
0

BEĞENDİM

Vatandaşlar tarafından yazın sıklıkla tüketilen dondurmanın kalitesini belirleyen TS 4265 standardı, yeniden düzenlendi. Yeni standart, ürünün kalitesini ve güvenliğini artırmaya yönelik kapsamlı değişiklikler içeriyor. Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) edinilen bilgiye göre, dondurmanın içindeki normal meyve oranının en az yüzde 15’i tropik ve asitli meyvelerin yüzde 10’u sert kabuklu meyvelerin ise yüzde 5 olması gerektiği belirtilmiştir. Dondurmanın kendi rengi, kokusu ve tadı olması gerektiği vurgulanırken, hacim genişlemesi yüzde 100 ile sınırlandırılmıştır. Bu kriterlerin, tüketici memnuniyetini ve ürün kalitesini garanti altına almayı hedeflediği belirtilmiştir.

Ambalajlama ve muhafaza konularına da önem verilen bilgide, dondurmanın ambalajının ürünün özelliğini bozmayacak şekilde olması gerektiği ifade edilmiştir. Ambalaj üzerinde firma bilgileri, standart numarası ve son tüketim tarihi gibi bilgilerin bulunması gerektiği aktarılmış, ayrıca dondurmanın eksi 18 derecede saklanması ve korunması gerektiği hatırlatılmıştır.

Meyve içeriklerinde yapılan yeni düzenlemelere de değinilen bilgide, normal meyve oranının en az yüzde 15, tropik ve asitli meyvelerin yüzde 10, sert kabuklu meyvelerin ise yüzde 5 olması gerektiği belirtilmiştir. Kakao ve vanilya gibi diğer bileşenlerin oranlarına ilişkin ise herhangi bir sınırlama getirilmediği ifade edilmiştir. Bu sayede dondurmanın içeriğindeki meyve oranının belirli kriterlere göre düzenlenerek daha sağlıklı ve dengeli bir yapının oluşturulması hedeflenmiştir.

Yenilenen TS 4265 standardının, dondurma üretimi yapan firmaların üretim süreçlerinde daha fazla dikkat göstermelerini, ürün kalitesini artırmalarını ve tüketici memnuniyetini sağlamalarını amaçladığı belirtilmiştir. Bu standartlar sayesinde pazarlama aşamasından ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan süreçte her adımda kalite kontrolünün sağlanması ve standartlara uygun hareket edilmesi amaçlanmıştır.

Sonuç olarak, dondurma üretimi konusunda yeni belirlenen standardsız sektördeki firmaların daha çok dikkat etmesi gereken bir süreç olacak gibi görünmektedir. Tüketicilere daha sağlıklı, güvenilir ve kaliteli ürünler sunulması adına yapılan düzenlemelerin sektöre olumlu yönde yansıyacağı düşünülmektedir.

En az 10 karakter gerekli