Uzman Uyarısı: Yaz aylarında ishal riski artabilir
521 okunma

Uzman Uyarısı: Yaz aylarında ishal riski artabilir

Temmuz 25, 2024 08:22
Uzman Uyarısı: Yaz aylarında ishal riski artabilir
0

BEĞENDİM

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının ‘yaz ishali’ ya da ‘turist ishali’ olarak bilinen rahatsızlıklarda artış olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle tatillerde gıda güvenliğinin ve temizliğinin kontrol edilmesinin zorlaştığını vurgulayan Özlü, ishalin genellikle kirli sular ve yiyecekler nedeniyle ortaya çıkan bir komplikasyon olduğunu belirtti. Bakteriler, virüsler, parazitler ya da toksik gıda zehirlenmeleri gibi çeşitli etkenlerin ishalin sebebi olabileceğini ifade etti. İshalin yanı sıra karın ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik gibi semptomların da meydana geldiğini söyleyen Özlü, bebeğin durumunda ise daha tehlikeli olabileceğini kaydetti. Böbrek veya kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilerde ise ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Özlü, ishale yol açabilecek faktörlere de değindi. Açıkta satılan gıdaların, içeceklerin tüketilmesinin ishal riskini artırdığını söyleyen Özlü, salata, pişirilmemiş gıdalar, et, balık, tavuk türü ürünler veya sıcakta bekletilmiş gıdalar gibi unsurların dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Uygun şartlarda saklanmayan veya taşınmayan gıdaların tüketilmesinin de risk oluşturduğunu dile getiren Özlü, temiz olmayan ellerin dokunduğu ya da kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesinin ishal nedeni olabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca havuz ya da deniz sularını yutmanın da ishale sebep olabileceğini vurguladı.

İshal vakalarının genellikle perhiz yapılmasını gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, hastaların iyi bir diyetle 1-2 gün içinde sorunları çözebileceğini ifade etti. Bol su içilmesi, mineralli suların tercih edilmesi ve tuzlu ayran tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, sadece yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi veya muz gibi gıdaların tüketilmesini önerdi. Durumu kötü olan veya ağızdan beslenemeyen bebeklerin mutlaka hekime başvurması gerektiğini belirten Özlü, bebekler için riskin daha yüksek olduğunu ve kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konulması gerektiğini kaydetti. Aksi takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli