AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Akreditasyon Sistemi çerçevesinde faaliyet gösteren Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nin (SAR) İzmir Temsilcisi Tolga Çelik, Türkiye’nin çeşitli afet türleriyle sıkça karşılaştığını ve bu nedenle daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Çelik, “İnsan arayışımız var. Maraş depremi sırasında çaresizlikle yüz yüze geldik. Ekip sayımız bin kişiye ulaşmasına rağmen, daha fazla olabilseydik, daha fazla hayat kurtarabilirdik” ifadelerini kullandı.
İzmir’de yaşayan, evli ve iki çocuk babası olan Tolga Çelik, özel sektörde itfaiye kurtarma aracının üretiminde genel müdürlük yapmaktadır. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği olarak, 2008 yılından bu yana Türkiye genelinde 1000’in üzerinde operasyona katıldıklarını ve 2000’den fazla insan ile 1000’den fazla hayvanın hayatını kurtardıklarını belirtti. SAR Derneği, Türkiye’de ve yurtdışında her türlü afete müdahale edebilen, tamamen gönüllülerden oluşan bir arama kurtarma birliği olduklarını ifade eden Çelik, derneğin 2008 yılında kurulduğunu ve 30 Ekim 2020 depremi sonrasında İzmir’de faaliyete geçtiğini açıklamıştır. Toplamda 11 ilde, 3200 gönüllü ile hizmet verdiklerini de dile getiren Çelik, “Bize katılmak için herhangi bir kıstas yok, gerekli eğitimlerin alınması yeterli. Akreditasyon sürecinin sonunda, gönüllülerimizle aynı yolda yürüyoruz. 1999 Marmara Depremi’nin ardından bir araya gelen gönüllüler olarak profesyonelleştik. Van, Elazığ ve Nepal depremlerinde de görev aldık, son olarak Hatay depreminin ardından bölgede çalışmalar yaptık. Orman yangınları sonrasında bölgede çalışan ekiplere de destek veriyoruz. Ayrıca Kastamonu’daki sel ve su baskınları sonrasında da müdahalelerde bulunduk” şeklinde konuştu.
‘Sürekli Hazırlıklı Olmak Önceliğimiz’
Yurt içi ve yurt dışındaki her türlü afetin hemen ardından hızlı bir koordinasyon sağladıklarını belirten Çelik, şu şekilde devam etti: “Gönüllülerimizin bulunduğu WhatsApp gruplarımız var. İl bazında kendi içimizde operasyonlara hazırlanıyoruz. Olası bir afet anında hızla aksiyon alıyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan birçok sivil toplum kuruluşu mevcut. Ancak profesyonel olarak sürekliliği sağlamaya önem veriyoruz. Her an bir afet olabilirmiş gibi sürekli eğitim yapıyoruz ve yeni gelen gönüllüler bu süreçten geçmektedir.”
‘Ambulans Sesleri ve Hatırlanan Anılar’
SAR Derneği’nin önceliklerinin canlı hayatı korumak olduğunu kaydeden Tolga Çelik, tüm canlıların hayatına dokunabilmek adına hareket ettiklerini ifade etti. Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaptıkları arama kurtarma çalışmaları esnasında unutulmaz anlar yaşadıklarını hatırlatan Çelik, “İzmir’den yola çıkarken böyle büyük bir afetle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Olayın büyüklüğünü Adana ve Antakya’dan sonra anladık. Hiçbirimiz bu denli büyük bir felaketin içinde yer almamıştık. Şoku atlattıktan sonra hızlı bir şekilde müdahalelere başladık. İlk saatlerde, karanlık bir sokakta ‘Bana yardım edin’ sesini duyduk ve kurtarma çalışmalarına başladık. Ambulans seslerinin hiç susmamasını istedik. 20 gün boyunca oradaydık. Her ambulans sesi, bir kişinin daha kurtarılabileceği umudunu taşıyordu” dedi.
‘Afet Acil Durumlarında Hazırlıklı Olun’
Geçen yılbaşında suda arama kurtarma ekibi kurduklarını ve Çeşme’de eğitim gerçekleştirdiklerini belirten Tolga Çelik, gönüllü kabulü için kapılarının açık olduğunu vurguladı. Afet anında toplumun cans