Torbalı’da Kuru Domates Mesaisi Başladı!
2416 okunma

Torbalı’da Kuru Domates Mesaisi Başladı!

Temmuz 22, 2025 04:10
Torbalı’da Kuru Domates Mesaisi Başladı!
0

BEĞENDİM

Türkiye’nin önemli kuru domates üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Torbalı ilçesinde, kuru domates sezonu coşkuyla başladı. Bu yıl nisan ayında ekimi yapılan domateslerin, temmuz ayında hasat edilmesiyle birlikte, Torbalı Ovası’ndaki sergi alanları kırmızı bir örtüyle kaplandı.

Hasat edilen domatesler, kamyon veya traktörlerle tarlalardan toplanarak sergi alanlarına getiriliyor. Tarım işçileri, bu domatesleri ikiye bölerek örtülerin üzerine sıralıyor ve müşteri taleplerine göre, kükürtlü veya tuzlu olarak bir hafta süreyle güneş altında bekletiyorlar. Bu süreç, domateslerin kurutulmasını sağlıyor.

Torbalı’da domates kurutma işlerinde çalışanların büyük çoğunluğunu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen tarım işçileri oluşturuyor. Aileleriyle birlikte kurdukları çadırlarda yaşayan bu işçiler, evlerinden yüzlerce kilometre uzakta, “gurbet mesaisi” olarak adlandırdıkları yoğun çalışma dönemini sürdürüyorlar. Kavurucu sıcak altında saatlerce çalışan bu işçilerden her biri, el çabukluğuna bağlı olarak günde ortalama 100-150 kasa domates kesebiliyor. Ücretleri, kesilen kasa sayısına göre belirleniyor ve daha fazla domates kesmek için adeta zamana karşı yarışıyorlar.

Kuru domates üretiminde önemli bir aktör olan üretici ve ihracatçı Kemal Saygıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte sezonun başladığını ve yaklaşık 1000 ton kuru domates ürettiklerini belirtti. Her sabah sergi alanına 20 kamyon domates getirdiklerini ve bunların düzenli şekilde kesilerek kurutulmaya bırakıldığını ifade eden Saygıner, sözlerine şöyle devam etti:

“Domatesleri kuruttuktan sonra işletmemize götürüyoruz. İşletmemizde bir ön seçim yaparak ürünlerimizi soğuk hava depolarında saklıyoruz. Bu ürünleri Amerika, Brezilya, Fransa, Almanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Şu anda güncel satış fiyatımız 3,5 avro civarında. Amerika’ya sattığımız kuru domatesin fiyatı ise 4,5 dolar civarında. Ülkemizde yetişen domateslerin lezzeti diğer ülkelerin domateslerine nazaran çok daha yüksek. Bu kalitemizi ve lezzetimizi koruduğumuz sürece dünya pazarlarında yer bulmaya devam edeceğiz.”

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, coğrafi işaretli kuru domatesin 100’den fazla ülkenin mutfağında yer bulduğunu belirtirken, bölgede hasat edilen domatesin yüzde 20’sinin kurutmaya ayrıldığını ifade etti. Olgun, bu ürünlerin büyük bir kısmının ihracata gönderildiğini de vurguladı.

Her yıl kuru domates ihracatında artış yaşandığını kaydeden Olgun, Amerikalıların Torbalı ve Türkiye’nin kuru domatesini keşfetmeye başladığını, bu yıl da büyük bir ilgi gösterdiklerini söyledi. Özellikle Amerika’ya yönelik kuru domates ihracatında yüzde 20’lik bir artışın yaşandığını da ekleyerek, bu durumun bölgedeki tarım ekonomisi açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

En az 10 karakter gerekli