İZMİR‘de yaşayan Yasin Rıfat Sarp (39), Konak Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak tarihe ışık tutan bir koleksiyoner. Sarp, 15 yıl boyunca birçok nadide pul toplamış ve şu anda elimizde Osmanlı’dan günümüze kadar gelen yaklaşık 6 bin pul olduğunu belirtiyor. Topladığı pullar arasında dünyanın ilk pulu olarak kabul edilen Penny Black da yer almakta. Bu pul, 1840 yılında Kraliçe Victoria‘nın resmi ile basılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise ilk pul, 1863 yılında Sultan Abdülaziz döneminde tura olarak basılmıştır. Sarp, Osmanlı’nın ilk pulundan günümüze kadar neredeyse tüm pulların mevcut olduğunu vurguladı.
Sarp, filatelistik koleksiyonculuğa ilkokul yıllarında ilgi duymaya başladığını, o dönem sakız etiketleri, misketler ve şekilli yapraklar gibi birçok nesneyi biriktirdiğini ifade ediyor. 15 yıl önce, hayvanlar ve bilim eğitimi üzerine yüksek lisans tezi hazırlayan Sarp, Konak Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sümer‘in elinde gördüğü dinozor resmine sahip pulları sırf bu yüzden satın alarak derneğe üye oldu ve nadide pullar konusunda kendini geliştirmeye başladı. Şu anda aynı zamanda PTT personeli olarak da çalışmakta.
Sarp, Konak Filatelistler Derneği’nde bulunan pulların yalnızca Türk tarihi değil, dünya tarihi için de büyük bir değer taşıdığına dikkat çekiyor. Özellikle Cumhuriyet ve Osmanlı pullarının, birçok koleksiyoner tarafından yüksek bir kıymetle değerlendirildiğini belirtiyor. Örneğin, 1924 yılında basılan Lozan hatıra serisi, Atatürk‘ün ilk kez bir pul üzerinde yer aldığı eserlerden biridir. 1930 yılında Ankara-Sivas demir yolu hattının açılışı ile ilgili olarak yayımlanan pul serisi de oldukça hatıra değeri taşımaktadır. 1928 İzmir Fuarı’nın pullarını ise tam seri olarak görmek mümkündür. Ayrıca, 1926’da Londra’da basılan pullarda Atatürk’ün ilk sivil kıyafetli fotoğrafı da yer alıyor.
Sarp, pulların tarihsel ve maddi değerinin korunması adına dikkat edilmesi gereken unsurları da açıklıyor. Pulların kondisyonunun çok iyi olması gerektiğini, arka yüzlerinde parmak izi veya kimyasal madde bulunmaması gerektiğini ifade etti. Koparma işlemi için kullanılan perforasyonun tam olması gerektiğini, bunun yanında pulların rutubetten uzakta, özel ambalajlarda saklanması gerektiğini vurguladı. Pulların değerinin nadirliğinden kaynaklandığını, her eski pulun değerli olmadığını belirten Sarp, potansiyel koleksiyonerlerin önce bilgi edinmelerinin önemine dikkat çekiyor.
Sarp, “Pullar için merak duyan kişilere tavsiyem; önce bilgi edinmeleridir. Pul toplayarak değil, bilgi toplayarak koleksiyonculuğa başlanmalıdır. Pul değil, katalog satın alarak ve daha çok pul edinmekten ziyade, puldan anlayan bir çevre edinilerek başlanmalıdır” diyerek, koleksiyonculuğun bilgi temelli bir süreç olduğunun altını çiziyor.