Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamda ciddi olumsuz etkilere yol açmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde 30 dereceyi aşan sıcaklıkların hissedildiği Sivas’ta, bu aşırı sıcaklar beraberinde önemli tehlikeleri de getiriyor. Araçlar, açık alanlarda bıraktıkları için adeta birer fırına dönüşüyor. Kavurucu sıcakların etkisiyle araçlarda meydana gelen yangınlar ise kayda değer bir artış gösteriyor. Bu dönemde LPG’li ve elektrikli araçların risk taşıdığını belirten Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, aşırı sıcak havalarda araç yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Alaçam, araç yangınlarıyla ilgili verdiği bilgilerde, “Araç yangınlarında kaput açıldığı zaman hava ile temas olacağı için alev parlayacak ve daha da büyüyecektir. Hava ile müdahale yangındaki alevlenmeyi arttırır” dedi. Bu durumu göz önünde bulundurarak, yangına müdahale şeklinin dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. İbrahim Alaçam, araç yangınlarının aracın yapısına göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Örneğin, LPG’li bir araçta yangın çıktığında, ilk olarak bagaj kısmındaki tüp tankının vanasının kapatılması gerektiğini ve ardından akünün kutup başının sökülmesi gerektiğini söyledi.
Yangınlarda ilk müdahalenin önemine değinen Alaçam, “Eğer yangın ön tarafta, kaput kısmında çıkmışsa, kontrollü bir şekilde kaputu açarak yangın söndürme tüpü ile müdahale edilmelidir. Ancak yangın kendilerini aşan bir noktaya ulaştıysa, araç içinde bulunanların tahliye edilmesi ve müdahalede bulunulmaması gerekir” diyerek yangın anında panik yapmanın tehlikelerine dikkat çekti.
Ayrıca, elektrikli araçların yangınlarına müdahale yönteminin de farklı olduğunu belirten Alaçam, “Elektrikli araç yangınlarında ilk yapılması gereken, araç içerisindekilerin kapılar kilitlenmeden tahliye edilmesidir. Elektrikli araç yangınları sırasında kapıların kilitlenmesi durumu söz konusu olabilir. Tahliye sonrasında itfaiyeyi beklemek önemlidir” şeklinde konuştu. Yangın anında kuru kimyevi tozla müdahale etmenin faydalı olabileceğini de sözlerine ekledi.
İbrahim Alaçam, elektrikli araçlara müdahale için yeni sistemler geliştirdiklerini ve yangın söndürme battaniyesi temin ettiklerini ifade ederek, “Teknolojik olarak elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek amacıyla geliştirdiğimiz sistemler mevcut. Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak elektrikli araç yangınlarına yangın söndürme battaniyesi ile müdahale ediyoruz. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpükle müdahale edip söndürebiliyoruz. Ancak elektrikli araçların yangınları için belirli bir mesafeden müdahale etmeli ya da boğma yöntemiyle yangını kontrol altına almalıyız” şeklinde bilgi verdi.
Yaz aylarında araç içerisinde bırakılan yanıcı ve patlayıcı maddelere de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alaçam, “Özellikle çakmak, deodorant gibi maddeler, sıcaklığa bağlı olarak araç içerisinde patlayabilir. Bu nedenle araç içerisinde bu tür maddelerin bulundurulmaması önemlidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca yaz aylarında güneşe maruz kalan ve sıcak havalarda LPG’li araçların açık alanlarda bırakılmaması gerektiğini de vurguladı.
İzmir Körfezi’nin Temizliği: Eylem Planı Yetersiz!
4061 kez okundu