Şam Çeliğinden 110 Bin TL’lik Kılıç Üretti!
1865 okunma

Şam Çeliğinden 110 Bin TL’lik Kılıç Üretti!

Aralık 5, 2024 11:40
Şam Çeliğinden 110 Bin TL’lik Kılıç Üretti!
0

BEĞENDİM

Bıçak ustası Emre Göçeri, Suriye’nin başkentinden ismini alan Şam çeliği ile dikkat çekici bir kılıç üretti. Özel olarak 4. yüzyıldan itibaren yaygın olarak kullanılan bu kılıçların üretimini hedefleyen Göçeri, kılıcın sapında oldukça sağlam olan bakır materyalini tercih etti. Damarlı görünümü, esnekliği ve keskin yapısıyla öne çıkan bu kılıç, tamamen el emeği ile 11 günde oluşturuldu. Emre Göçeri, bahsettiği kılıcın çeliğinin toplamda 275 kat dövüldüğünü belirtti.

Kılıcını 110 bin TL fiyatla satışa sunan Göçeri, Damascus olarak da bilinen bu özel çeliği, yakın zamanda Sivas bıçağı üretiminde de kullanmayı planladığını ifade etti. “Biz Damascus çeliğini koç boynuzu ile birleştirmeyi düşünüyoruz” diyen Göçeri, bu yeni projenin Sivas ürünlerine de önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Emre Göçeri, bu çeliğin köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, “Aslında 4. yüzyılda başlamış ve savaşların sık olduğu dönem olan 11. yüzyılda şanını kazanmış bir kılıç ürettik.” diye sözlerine devam etti. Şam’ın eski ismi olan Damas’tan adını alan çeliği kullanarak 2 ya da 3 çeliği kaynatarak ve özenle 275 kat döverek bu kılıcı üretmeyi başardığını belirtti. Üretim sürecindeki zorluklara dikkat çeken Göçeri, “İlk aşamada bu çok güzel oldu ama eksiklerimiz çok. İçindeki karışım çelikleri bulana kadar çok zorlandık. 275 kat dövmek müthiş bir zahmet işidir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, bu özel kılıcın üretim sürecinin büyük ölçüde emek gerektirdiğinin altını çizen ustanın, her bir kılıçta yoğun bir iş gücü bulunduğunu açıkladı. “Kılıcımızı 11 günde döverek yapabiliyoruz ama malzemeleri bulmak çok zahmetli” diyerek mevcut zorlukları gündeme getirirken, bu süreçteki sabır ve özverinin önemine değindi.

Son olarak, Emre Göçeri, yeni projeleri hakkında heyecanla, “Sivas ürünleri için de bir düşüncemiz, çalışmamız var. Damascus çeliğini koç boynuzuyla birleştirip yeni bir ürün sunacağız. Bu üretim için de 12, 13 tane çeliğimiz hazır. Çok yakın zamanda onu da görücüye çıkartacağız.” diyerek, gelecek planları hakkında bilgi verdi. Göçeri, hem geleneksel zanaatkarlığı yaşatmayı hem de yenilikler ekleyerek, bu sanatı daha ileriye taşımayı hedefliyor.

En az 10 karakter gerekli