Rümeysa Öztürk: Özgürlüğe Dönüş ve Mücadele
1634 okunma

Rümeysa Öztürk: Özgürlüğe Dönüş ve Mücadele

Mayıs 11, 2025 09:55
Rümeysa Öztürk: Özgürlüğe Dönüş ve Mücadele
0

BEĞENDİM






Rümeysa Öztürk’ün Serbest Kalması Üzerine Gelişmeler

Rümeysa Öztürk’ün Serbest Kalması ve Gelişmeler

ABD’nin Massachusetts eyaletinde eğitim gören Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, 25 Mart 2024‘te gözaltına alındıktan sonra, dün özgürlüğüne kavuştu. Vermont Bölge Mahkemesi’nin serbest bırakılma kararının ardından Rümeysa, Boston Logan Uluslararası Havalimanı’nda basına açıklamalarda bulundu. Öztürk, tutukluluk süresince yaşadığı hak kayıpları ve sağlık sorunlarını dile getirdi. “Doktora çalışmalarım için çok önemli bir dönemde hem özgürlüğümü hem de eğitimimi kaybettim. Çalışma ortamıma, hocalarıma ve öğrencilerime geri döneceğim için çok heyecanlıyım” dedi.

Öztürk, ABD adalet sistemine olan güvenini de vurgulayarak, “ABD, dünyanın en büyük demokrasisidir ve paylaştığımız değerlere inanıyorum” ifadesini kullandı. Hapishanede geçirdiği süre boyunca aldığı destek mesajları ve kendisine gönderilen tez belgeleriyle güç bulduğunu belirten Öztürk, “Danışmanım tez önerimi hapishaneye gönderdi, profesörlerim ve öğrencilerim destek mektupları yolladı. Sendikam, diğer uluslararası öğrencilerle birlikte bana destek verdi. Çok sayıda insan bana teselli mektupları gönderdi. Hepinize teşekkür ederim” dedi.

Serbest kalmasının ardından, gözaltında tutulma koşullarına dikkat çeken Öztürk, “Lütfen göçmen gözaltı sistemindeki tüm bu harika kadınları unutmayın. Önlenebilir olan bu acıları ve ıstırapları görmekten çok yoruldum” diyerek kamuoyuna bir çağrıda bulundu.

Massachusetts Senatörü Edward J. Markey, toplantıda Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılmasını “anayasa ve demokrasi adına kazanılmış büyük bir zafer” olarak nitelendirdi. Markey, “Rümeysa’nın serbest bırakılması sadece bireysel bir hak arayışı değil, aynı zamanda ifade özgürlüğünün ve anayasal güvencelerin yeniden teyididir” dedi. Ayrıca, Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley ise Öztürk’ün mücadelesinin “bir insanlık davası” olduğunu belirterek, “Rümeysa’nın yaşadığı bu haksızlık, onun gibi yüzlerce kadının başına geliyor. Bugün onun eve dönüşü hepimiz için bir zafer” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Massachusetts Yönetici Direktörü Carol Rose ve Hukuk Direktörü Jessie Rossman, Öztürk’ün serbest bırakılması için yürütülen yoğun hukuk mücadelesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Rossman, “Rümeysa’nın tutuklanması ve gözaltında tutulması, Anayasa’nın 1’inci ve 5’inci değişikliklerine aykırıdır. Bu ülkede düşünceleriniz nedeniyle tutuklanamazsınız” dedi. Öztürk’ün avukatlarından Mahsa Khanbabai, Yargıç Sessions’ın hukukun üstünlüğüne sahip çıkan kararının çok önemli olduğunu vurguladı ve bu davanın sadece göçmen mahkemesinde değil, federal mahkemede de devam edeceğini belirtti.

Davanın hukuki süreci, 22 Mayıs 2024’te Vermont Federal Mahkemesi’nde görülecek duruşma ile devam edecek. Bu duruşmada gözaltı kararının anayasaya uygunluğu değerlendirilecek. Öztürk’ün avukatları, davanın sadece bireysel bir mücadele olmadığını, ABD’de anayasal haklar ve ifade özgürlüğü açısından emsal niteliği taşıdığını ifade etti. Bu

En az 10 karakter gerekli