Öğrenciler İçin Oda Kiralama İpuçları!
2182 okunma

Öğrenciler İçin Oda Kiralama İpuçları!

Eylül 18, 2024 17:05
Öğrenciler İçin Oda Kiralama İpuçları!
0

BEĞENDİM

Üniversitelerin açılması yaklaşırken, öğrenciler konaklama tercihlerini belirlemeye başladılar. Bazı öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalmayı, bazıları özel yurtlarda veya ailelerinin evinde yaşamayı tercih ederken, bazıları ise oda kiralamayı seçiyor. Oda kiralama sürecinde ise uzmanlar, diğer kiralamalarda olduğu gibi yazılı sözleşme yapmanın önemine dikkat çekiyor. Kiralanacak odanın özellikleri, kira bedeli ve olası kira artışları kesin ve net bir şekilde sözleşmede belirtildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmayacağı vurgulanıyor. Ayrıca, kiraya veren mülk sahiplerinin, ileride yaşanabilecek sorunları önlemek için kefil talep edebilecekleri ifade ediliyor.

Avukat Sefa Coşkun, öğrenci olsun ya da olmasın odaların kiralanmasının geçerli bir kira sözleşmesi yapılmasını gerektirdiğini belirtiyor. Eğer bir öğrenci oda kiralarsa, bu sözleşmede odanın tam yerinin açıkça belirtilmesi gerektiğini belirten Coşkun, hukuka ve ahlaka uygun olan her tür sözleşmenin geçerli olduğunu aktarıyor. Yazılı bir sözleşmenin, hem kiracı olan öğrenci hem de mülk sahibinin haklarını koruduğuna dikkat çekiliyor.

Sözleşme yapılmadığı durumda ev sahiplerinin karşılaştığı sorunlara da değinen Coşkun, en büyük problemin, kiralama sırasında herhangi bir sözleşme yapılmaması durumunda kiracıdan kira bedelinin tahsil edilememesi olduğunu söylüyor. Sözleşme olmadan oluşabilecek olumsuz durumlarda ev sahibi muhatap bulamamakta ve bu da kiraya verenin maddi kayıplar yaşamasına neden olabilmektedir. Eğer kiracıdan kefil alınamazsa, kiraya verenin parası tehlikeye girebilir. Çünkü, öğrenciler aleyhinde açılan icra davaları genellikle sonuçsuz kalabilmektedir. Sorunlar yaşandığında, hangi tarafın haklı olduğu, odanın mı yoksa evin tamamının mı kiralandığı gibi durumlar yazılı bir sözleşme ile kanıtlanamadığında büyük karmaşalar oluşmaktadır. Eğer kiralama şartları belirsiz kalırsa, bilirkişiler de durumun hukuki değerlendirmesini yapamayacaklardır. Yazılı bir sözleşme yapılmaması nedeniyle risk altında olan tarafların hem kiraya veren hem de kiracı olduğu belirtiliyor.

Öğrencilerin oda kiralarken dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Avukat Coşkun, yazılı sözleşme yapmanın ve kira bedelinin kesin bir şekilde belirlenmesinin şart olduğunu vurguluyor. Özellikle kira bedelinin artış koşullarının detaylı bir şekilde sözleşmeye eklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu önlemler, her iki taraf için gelecekte daha güvenli bir kiralama süreci sağlayacak ve olası sorunların önüne geçecektir. Sonuç olarak, hem kiracıların hem de kiraya verenlerin haklarını korumak ve karşılıklı güven sağlamak amacıyla yazılı kira sözleşmelerinin önemine dikkat edilmesi gerektiği söylenmektedir.

En az 10 karakter gerekli