Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların kurbanlık hayvan arayışları hız kazandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlık almak isteyen bireyler, bütçelerine uygun seçenekleri değerlendiriyor. Bunun yanı sıra, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) 2025 yılı vekaletle kurban kesim bedelini açıklaması, yerel uygulamaların merakla beklenmesine yol açtı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Öncüşehir’de yaptığı açıklamada, İzmir’deki kurban kesim ve et işleme fiyatlarının henüz belirlenmediğini dile getirdi.
2025 yılı vekaletle kurban kesim bedelinin duyurulmasının ardından gözler, illerdeki yerel uygulamalara çevrildi. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Şenkara, İzmir özelinde henüz belirli bir fiyat olmadığını belirterek, “İzmir için konuşacak olursam, kurban kesim bedelleri henüz belli değil. Ben Valilik kararıyla bu işin komisyonundayım. Yapılacak toplantı sonrasında bu fiyatların netleşeceğini söyleyebilirim.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2025 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 13 bin 500 TL, yurt dışında ise 5 bin 450 TL olarak açıklamasına değinen Şenkara, “Fiyatlama yaparken genel olarak Türkiye’de belirtilmiş olan enflasyona göre hareket ediliyor. Ayrıca, bu kesim fiyatları genelde belediyelerin organizasyonuyla belirleniyor. Ancak, bu durum piyasa dinamiklerini yansıtmayacak,” ifadesini kullandı. Bu yıl kesim ücretlerinin belirlenmesinde sıkıntılar yaşandığını da aktardı.
Kurban kesim ücretlerinde, dar gelirli vatandaşlara yönelik bir indirim uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Şenkara, “Kesimlerin tamamı zaten belediye tarafından yapılan kesimlerin, dar gelirli vatandaşlara yönelik uygulamalarla gerçekleştirildiğini belirtmek isterim. Ekstra bir indirim olacağını düşünmüyorum çünkü piyasanın dinamikleri içerisinde oluşmuş olan fiyatların dışında bir fiyat belirlenmesi zor,” açıklamasında bulundu.
İzmir genelinde kurban kesim fiyatlarının geçen yıla göre artış göstereceği bilgisini veren Şenkara, “Bu tarz komisyonlar genelde enflasyon verileri ile hareket etmektedir. Enflasyon verileri arttıkça, yüzde elli beş, yüzde altmışlık bir yükseliş söz konusu olacaktır,” dedi. Bu durum, hem kesim fiyatları hem de diğer hizmetlerde maliyetlerin artacağına işaret ediyor.
Kurban Bayramı yaklaşırken, kesim ücretlerinin yanı sıra ek hizmetlere dair fiyatlar da gündeme geldi. Parçalama ve paketleme hizmetlerinin, kesim ücretine ek olarak sunulan yasal hizmetler olduğunu belirten Şenkara, “Belirtilen fiyat sadece kesim fiyatıdır. Müşteri ilave bir hizmet talep ederse, bunun bir yansıması olacaktır. Hizmetin de bir bedeli vardır,” ifadelerini kullandı. Çalışanların da bu dönemde iş bulmak için yoğun çaba sarf ettiği vurgulandı.
Özetlemek gerekirse, Kurban Bayramı öncesinde kurban kesim ücretleri ve hizmetlerine dair belirsizlikler sürmekte. Özellikle enflasyon, yerel fiyatlamalar ve sosyal yardımlar sorunları kendini göstermekte. Hayvan alım süreçleri ise, ekonomik koşullarla birlikte yoğun bir şekilde devam etmekte.
İzmir Körfezi’nin Temizliği: Eylem Planı Yetersiz!
3089 kez okundu