İzmir’de Orman Yangınları Rekor Kırıyor!
1562 okunma

İzmir’de Orman Yangınları Rekor Kırıyor!

Temmuz 19, 2025 10:17
İzmir’de Orman Yangınları Rekor Kırıyor!
0

BEĞENDİM

TÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, son bir ay içerisinde İzmir’de meydana gelen orman yangınlarının ciddi bir hasara yol açtığını vurgulayarak, “İzmir’deki orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alan zarar gördü. Bu yangınlar, İzmir’deki en yüksek yanan alan miktarı olarak kayıtlara geçti” ifadelerini kullandı.

Ege Bölgesi’nde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın gibi illerde çok sayıda orman yangını ile karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Yaşar, bu yangınların yeşil alanları tamamen yok ettiğini ve ormanların gri bir renge büründüğünü söyledi. Prof. Dr. Yaşar, “2020 sonrasında ülkemizi etkisi altına alan ciddi bir kuraklık dönemi var. Mayıs ve Haziran aylarında yağmur yağmazsa orman yangınları artıyor ve bunun sonucunda büyük ölçüde alan kaybı yaşıyoruz. Örneğin, 2008 yılında Türkiye genelinde 29 bin hektar, 2021 yılında 139 bin hektar ve sadece 2023’te ise 15 bin hektar orman kaybettik” diye ekledi.

Prof. Dr. Yaşar, yıllara göre orman kayıplarını sıralarken 2022 yılında 12 bin hektar, 2022’de 27 bin hektara kadar çıkan bir kayıp yaşandığını da vurguladı. Ayrıca bu yıl metrekareye düşen yağmur suyu miktarının tamamen sıfırlandığını ve bunun, toprağın kurumasına neden olduğunu aktardı. “Toprakta nem kalmadığı zaman sıcak havanın etkisiyle yangınlara zemin hazırlayan bir ortam oluşuyor. Rüzgar da bu yangınların yayılarak geniş alanları etkilemesinde etken olabiliyor” diye belirtti.

ASIL SORUN KURALLARA UYULMAMASI

Nüfus artışının ormanlara olan baskıyı artırdığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “1960’larda dünya nüfusu 3 milyar iken, bugünkü rakam 8,2 milyar. Türkiye’de ise nüfus 27 milyondan 85 milyona, İzmir’deki nüfus da 1 milyon 100 binden 4,5 milyona çıktı. Artan nüfus barınma ve yerleşim ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bu da ormanlık alanların kurutulması ve imara açılmasına neden oldu. Türkiye’deki 2B problemini de göz önünde bulundurursak, bozuk orman arazilerinin imara açılması ve bu alanda kurallara uyulmaması asıl sorun” dedi.

ORMANA GİRİŞ TÜM YIL YASAKLANMALI

Prof. Dr. Yaşar, ormanlara girişin belli dönemlerde yasaklanmasının yetersiz olduğunu, bunun yıl boyunca sürmesi gerektiğini savundu. “Ormanda insanın yeri yok. Sadece ormanın bir köylüsü girmelidir. Diğer ülkelerde olduğu gibi ormanlara girişin yasak olmasının büyük yararı var. Ormanlar suyu süzer, doğayı dengeler ve ekosistemin temel taşını oluşturur. Olmazsa yaşam da olmaz. Orman kenarlarında kontrollü mesire alanları oluşturulabilir, fakat yetkililer bu alanlarda gerekli önlemleri almak durumundalar. Yangın her ülkede meydana gelebilir ama önemli olan bilinçli davranarak bu durumu önlemektir” diye konuştu.

YANGIN SEZONU HENÜZ BİTMEDİ

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de yangınlardan zarar gören alanın geçen yıla göre büyük oranda arttığını belirtti. “Geçen yıl toplam kayıp 6-7 bin hektar civarındaydı. Ancak bu yıl yangın sezonu henüz bitmemişken, 26 bin hektara ulaştık ve bu çok büyük bir rakam. Türkiye genelinde yıllık ortalama orman kaybı 9 bin hektardır, fakat İzmir bu

En az 10 karakter gerekli