İzmir’de Edebiyat Sohbetleri: Kadın ve Şiir
1601 okunma

İzmir’de Edebiyat Sohbetleri: Kadın ve Şiir

Mart 5, 2025 10:17
İzmir’de Edebiyat Sohbetleri: Kadın ve Şiir
0

BEĞENDİM

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, 2023 yılında “EDEBİYAT SOHBETLERİ” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu etkinliğin özel konuğu ise eğitimci, şâir ve yazar Bilsen Başaran oldu. Etkinlik, Zerrin Keskin ile Fatma Nişancı’nın sunumları eşliğinde gerçekleştirildi ve İzmir’deki çeşitli kültür-sanat derneği ve gruplarını bir araya getiren önemli bir buluşma niteliği taşıdı.

Etkinlikte, “BILSEN BAŞARAN ŞİİRLERİNDE KADIN İZLEĞİ” başlığı altında gerçekleştirilen sunumda Zerrin Keskin ve Fatma Nişancı, Bilsen Başaran’ın şiirlerinden örnekler okuyarak katılımcılara ilham verici bir deneyim sundular. Bu samimi sohbet, katılımcıların ilgisiyle dolup taştı ve derin içeriklerle zenginleştirildi.

Sunumda, Bilsen Başaran’ın özgeçmişi ve “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ile ilgili bilgilere değinildikten sonra, söz sahibi olan Başaran, Atatürk’ün “Dünyada hiçbir milletin kadını, ‘Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim’ diyemez…” sözü ile konuşmasına başladı. Bu bağlamda, Şerife Bacılar, Gördesli Makbuleler ve Çete Ayşeleri gibi tarihi kadın figürlerini örnek vererek, savaşların acı yükünü kadınların taşıdığını vurguladı. Başaran, “Dünyada bütün savaşların acısını kadınların çektiğini” ifade ederek, kaybettikleri aile üyelerinin yarattığı acıyı dinleyicilere aktardı.

Bilsen Başaran, “Gül Kırığı” şiirinden bahsederken, kurtuluş günlerinde kadınların bayrağa sarılmalarının ve milis güçlerinin düşmanı kovarak kadınları kurtarmalarının aslında vatanın kurtarılmasıyla eşdeğer olduğunu belirtti. Bu noktadan hareketle, “Kadın Vatandır” ifadesini kullandı. Başaran, “İnsanı doğuran da kadındır, kendine düşman eden de kadındır” sözleriyle kadının yaşamındaki çok yönlülüğünü vurguladı.

Torosların dağ köylerinde görev yapan bir öğretmen olarak, yörük kadınlarının özgür kimliğini Erzurum’un ova köyündeki kadın ile karşılaştıran Başaran, toplumun kadın kimliğine dair algısını sorguladı. Varlık kimliği üzerine konuşarak, “Eğer kadın kimliğini arkaya alıp da edebiyatçı kimliğinizle kendinizi tanıtırsanız, toplumda bu kimlikle kabullenilirsiniz” dedi.

Kendisi de edebiyatçı kimliğiyle, Gülten Akın’ın “Kestim Kara Saçlarımı” şiirine atıfta bulunarak, “Kesmem Kara Saçlarımı” adlı şiirini yazdığını ifade etti. Bilsen Başaran, söz sanatlarının etkisini vurgulayarak, “Sözün kanatları vardır. Birçok yere uçabilir. Gelecekte bugünün en önemli tanığı, geleceğin insanlarına göstereceğimiz sözlerimizdir” şeklinde düşündürücü bir mesaj verdi.

Öğretmen, şâir ve yazar olarak Cumhuriyetin değerlerini insanlara aktarmak için çaba gösterdiğini belirten Başaran, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte kazandıkları hakların önemini vurgulayarak, “Bu topraklar bizimdir, bize emanettir. Kimselere vermeyiz” ifadelerini kullandı.

Birçok güz

En az 10 karakter gerekli