İzmir Torbalı’da Kuru Domates Hasadı Devam Ediyor!
2135 okunma

İzmir Torbalı’da Kuru Domates Hasadı Devam Ediyor!

Temmuz 30, 2025 11:55
İzmir Torbalı’da Kuru Domates Hasadı Devam Ediyor!
0

BEĞENDİM

TÜRKİYE’nin domates üretiminde en önemli merkezlerinden biri olan İzmir’in Torbalı ilçesinde, kuru domates mesaisi aralıksız devam etmekte. İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Torbalı kuru domatesinin coğrafi işaretli olduğunu ve bu durumun uluslararası piyasalarda kabul görmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Coğrafi işaret ürünün pazarlanmasına ciddi katkı sağlıyor” dedi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde Temmuz ayında başlayan kuru domates mesaisi, Ağustos ayının ortalarına kadar sürmekte. Her sabah, günün ilk ışıklarında toplanan domatesler kamyonlara yüklenip sergi alanlarına ulaştırılıyor ve orada kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işleminin ardından, domatesler soğuk hava depolarına taşınıyor ve talebe göre ambalajlanarak hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara sunuluyor. Torbalı kuru domatesinin sahip olduğu coğrafi işaret, ürünün pazarlama sürecinde belirgin bir avantaj sağlamakta. Mustafa Şahin, İzmir’in Türkiye’deki en önemli kuru domates üretim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Bölgede hem sanayi tipi hem kurutmalık hem de salçalık domates üretimi yapılıyor. İklimin artıları hem üretime hem de kurutmaya yansıyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YOK

Sanayi tipi domatesin Türkiye’deki en fazla üretim alanları Bursa, Manisa ve İzmir olarak sıralanmaktadır. Mustafa Şahin, “Geçen yıllara göre üretimde düşüşümüz yok; bir önceki yıl ile aynı seviyelerdeyiz. İzmir’de 16 ilçede de üretim olmakta ancak ilk 3 ilçemiz Kınık, Torbalı ve Bayındır. Toplamda 114 bin dekarlık alanda üretim yapmaktayız. İzmir’de yıllık yaklaşık 920 bin ton sanayi tipi domates üretiliyor. Bu üretimlerden gelen pazar değeri, kurutmalık ve şekil bozukluğu olan domateslerin büyük çoğunluğunun salçalık sektöründe kullanılmasını sağlamakta” dedi.

Torbalı domatesinin coğrafi işaretli olduğunu açıklayan Mustafa Şahin, “Ürünün coğrafi işaretinin bulunması, uluslararası piyasalarda kabul edilmesi ve tercih edilmesinde önemli bir unsur” şeklinde konuştu. Ayrıca 2024 yılı içerisinde İzmir‘de yaklaşık 6,5 milyon ton sanayi tipi domates üretileceğini belirten Şahin, “Bu yıl geçen yıla göre üretimimizde hemen hemen hiçbir fark yok. 2025 rakamlarının da 6,5 milyon ton civarında olacağını düşünüyoruz. Ülkemizde, yurt dışındaki talepten kaynaklı olarak üretimde yüzde 15’lik bir artış yaşandı. Tüm ülkelerin tercih ettiği coğrafi işaret Torbalı kuru domatesin, bu da üretilen ürünün pazarlanmasına ciddi katkı sağlıyor” dedi.

DAHA İYİ BİR KALİTE VE TAT ELDE EDİYORUZ

Domates üreticisi Kemal Saygıner, “Hasadımızda 15 günü geride bıraktık. 15 gün boyunca her sabah 05.30’da güneşin doğuşuyla başlayıp akşam güneşin batışıyla yapılan uzun ve sıcak bir mesai sürdürüyoruz. Şu an üretimimizin yarısına gelmiş durumdayız. Bugüne kadar 3 bin 500 ton yaş domates kestik, önümüzde bir o kadar daha miktarımız var. 20 gün daha hasat süremiz var. Günlük 20 kamyonla hasada çıkıyoruz. Buraya gelen domatesleri çulların üzerine indirip, ortadan ikiye bölüp tuzlayarak kurutuyoruz. Ardından işletmemize gönderiyoruz.

En az 10 karakter gerekli