(İZMİR) – İzmir’de, Evka 3 ile Narlıdere Kaymakamlık arasında hizmet veren 27 kilometrelik İzmir Metrosu’nun 24 istasyonundaki tüm yürüyen merdivenler bakım ve yenileme çalışmaları ile daha güvenli hale getirildi. Bu kapsamda sistemdeki toplam 194 yürüyen merdiven ve 84 asansör, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın denetimi altında yapılan kapsamlı bir kontrol sürecine tabi tutuldu. 2000 yılında hizmete giren İzmir Metrosu’nda gerçekleştirilen bu çalışmalar, bugüne kadar yürütülen en kapsamlı bakım ve onarım faaliyetleri arasında yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro AŞ, istasyonlardaki yürüyen merdiven ve asansörlerin bakım süreçlerine Temmuz ayında başladı. Yapılan ağır bakım ve tamir çalışmaları sayesinde, 194 yürüyen merdiven ve 84 asansörün tamamı belirli bir güvenlik seviyesine erişmiş oldu. Daha önce yapılmayan ölçekte bir bakım ve onarım işlemi gerçekleştirildi. Bu süreçte, gerekli tespitler yapıldıktan sonra yedek parça temin süreci başlatıldı. Bakım montajları ve kontrolleri tamamlanan yürüyen merdivenlerden 45’ten fazla olanı, birer birer hizmete girmeye başladı. Ayrıca, bakım ve onarım süreçlerine tabi tutulan 8 yürüyen merdiven ise İzmir Metro AŞ atölyelerinde etap etap devreye alınacak. Beklenen parçaların gelmesinin ardından bir yürüyen merdivenin de yeniden hizmet vermesi bekleniyor.
Diğer yandan, metro istasyonlarındaki toplam 84 asansörün tamamı şu anda aktif olarak çalışıyor. Parça bekleyen 8 yürüyen merdivenin bulunduğu bölgelerde, engelli, çocuklu ve yaşlı yolcuların asansörleri kullanarak ulaşım sağlaması mümkün hale geldi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yürüyen merdivenlerin bakım onarımları sırasında yaşanan bazı mağduriyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Tugay, geçmişte yaşanan kazalara vurgu yaparak, “Denetimci arkadaşlarla konuyu derinlemesine inceledik. Hazırlanan raporda yürüyen merdivenlerin ağır bakıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyordu. Şu anda bakım süreçlerinde yedek parça ihtiyaçları olduğu tespit edilen merdivenler, Türkiye’de bulunmadığı için yurt dışından sipariş edildi. Bu durum, teslimatlar açısından zaman alıcı oldu” dedi.
Herhangi bir kaza yaşanmaması adına güvenlik nedeniyle asansörlerin bir süre devre dışı bırakıldığını ifade eden Tugay, yaşlı ve engelli bireyler için hizmet vermek amacıyla bu çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Tugay, “Merdivenlerin yüzde 95’inde çalışmalar tamamlandı. Bu süreçte mağduriyet yaşattığımız vatandaşlardan özür diliyorum” ifadesini kullandı.
İzmir Metro AŞ Genel Müdürü Sinan Karakuzu, Basmane İstasyonu’ndaki çalışmaları inceledikten sonra, “1 Temmuz’da yaşanan kazadan sonra 194 yürüyen merdivenimiz ve 84 asansör için ağır bakım çalışmaları başlatıldı. 58 yürüyen merdiven ve 12 asansör devre dışı bırakıldı” dedi. Karakuzu, şu an itibariyle 194 yürüyen merdivenden 8’inin normal bakım süreci nedeniyle kapalı olduğunu ve her yürüyen merdivenin yasal olarak ayda bir bakıma alınması gerektiğini vurguladı. “Bunun yanı sıra, Üçyol Meydanı çıkışındaki bir yürüyen merdiveni değiştirmek üzere siparişimizi verdik ve bu çalışmanın 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor” şeklinde bilgi verdi.
Karakuzu ayrıca, yürüyen merdiven ve asansörlerde yapılan çalışmalardan sonra güvenliğin sağlandığını belirterek, “Artık hepsi yüzde 100 güvenli. Bakımlar, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin denetimi altında yürütüldüğü için vatandaşlarımız bu sistemleri güvenle kullanabilirler” diye sözlerini tamamladı.