Geleneksel Lezzetler İzmir’de Yeniden Canlanıyor
38 okunma

Geleneksel Lezzetler İzmir’de Yeniden Canlanıyor

Aralık 10, 2025 07:12
Geleneksel Lezzetler İzmir’de Yeniden Canlanıyor
0

BEĞENDİM

İZMİR’in köylerinde, yöresel ve geleneksel yemekleri yeniden canlandırmak amacıyla bir kültürel çalışma başlatıldı. Bu projede, köyün yaşlı kadınlarından derlenen tarifler titizlikle kaydedilerek gelecek nesillere aktarılmak üzere arşivlenmeye başlandı. Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Demirci, “Lezzetlerimiz yok olmaya başlamıştı. Bu sağlıklı tarifler unutulmuştu. Burada eğitim gören kursiyerlerimize bu tarifleri öğretirken, aynı zamanda arşivleyeceğiz. Bu çalışmalarımızı bakanlığımıza da ileteceğiz” şeklinde açıklamalar yaptı.

Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi, İzmir’in köylerinde uzun yıllardır süregelen ancak günümüzde artık nadir görülen geleneksel yemekleri tekrar canlandırmak adına bir kültürel çalışma gerçekleştiriyor. Gelecek kuşaklara aktarılması hedeflenen bu yemek tarifleri, kırsal mahallerdeki yaşlı kadınlardan toplanarak kayıt altına alınıyor ve kitap haline getirilmek üzere arşivleniyor. Ayrıca, Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi’nin aşçılık kurslarında öğrenim gören kursiyerler de bu lezzetlerin tariflerini öğrenme fırsatı buluyor. Köyde yaşayan yaşlı sakinlerin hafızalarında bulunan eski yemek teknikleri, pişirme yöntemleri ve mutfak alışkanlıkları böylelikle gelecek nesillere aktarılmış oluyor.

Fatma Demirci, “Geleneksel yemeklerimizi gün yüzüne çıkarmak adına ilk önce köylerimize giderek yaşlı sakinlerle görüştük. Onlardan anneannelerinden ya da babaannelerinden miras kalan yöresel lezzetleri öğrenme fırsatı bulduk. Merkezimizdeki yeni kuşak olan kursiyerlerimizle bu bilgileri paylaşarak geleceğe aktarmak için çalışmalar başlattık” dedi. Ayrıca Demirci, “İzmir’imize ait külür kurabiyesi, topalak çorbası gibi birçok yemek ve tatlının tarifini öğrendik. Toplamda İzmir’e ait 20’den fazla tarif kayıt altına alındı” açıklamalarında bulundu.

Böylece “Geleneksel Lezzetler Unutulmasın” sloganıyla başlatılan projeye köy sakinleri de büyük ilgi gösterdi. Kavacık köyünde yaşayan ve evli, 2 çocuk annesi olan Cavidan Çınar (60), projeye olan heyecanını ifade ederek, “Kabakucu yemeğini öğrettim. Bu tarif büyükannemizden miras kaldı. Gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Bu, bizim köyümüze özel bir lezzet” dedi.

Evli ve 4 çocuk annesi Fatma Aksu (62) ise “Bu lezzetlerin unutulmaması çok önemli. Gençliğimiz artık hazır yiyeceklerden bunlara dönsün. Çünkü bunlar sağlıklı ve lezzetli. ‘Külür’ ismini verdiğimiz bir kurabiyeyi öğretiyorum. Püf noktası da Kavacık pekmezi” ifadelerini kullandı.

Evli ve 3 çocuk annesi Tülay Dündar (61) ise “Geleneksel lezzetlerin unutulmasına karşıyım. Öğrettiğim yemek sıfır atık prensibiyle hazırlanıyor. Ekmek içli börek tarifini eğitimde öğretiyorum. Günümüzde çöplüklerin yanında ekmekleri görüyoruz. Eskiden bu ekmekler atılmazdı. Baharatlarla ile malzemeleri birleştirip börek yapılırdı. Bu tarif ile köy kokusunu yeniden yaşatmayı umuyorum” dedi.

Kursiyerlerden 19 yaşındaki Umut Barış Gezgin, “Büyüklerimiz bu tarifleri yapıyordu. Onlarla vakit geçirmek çok eğlenceli. Yemekleri öğrenmek için bu projede yer aldığım için mutluyum” diyerek düşüncelerini paylaştı. Ayrıca, bir diğer kursiyer Sedanur Poyraz (18) ise “Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğreniyoruz. Bu bilgileri yayıp herkese aktarmaya çalışıyoruz. Büyüklerimiz çok deneyimliler ve onlardan öğrenecek çok şey var” şeklinde belirtti.

En az 10 karakter gerekli