“`html
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi’ne katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Zirvenin açılışında katılımcılara hitap eden Erdoğan, Avrupa kıtasını yeniden tanımlamaya yönelik yeni bir vizyon oluşturmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Konuşmasına, “Birlik içinde, iş birliği temelinde ve ortak eylem ruhuyla hareket etmemiz her zamankinden daha fazla önem taşıyor” şeklinde başlayan Erdoğan, uluslararası alandaki güven bunalımının aşılması için adil ve kapsayıcı bir küresel yönetişim mimarisinin tesis edilmesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, güvenliğin bölünmezliği ve refahın daha hakkaniyetli paylaşılması ilkeleri üzerinde bina edilecek dönüşümün, Avrupa kıtası için öncelikle kendi evinde başlatılması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında, savunma sanayii, enerji, ulaştırma koridorları ve bağlantısallık ile kritik mineraller gibi birçok alanda işbirliği potansiyeline sahip olduklarını belirtti. “Savunma ve güvenlik gibi hayati konularda bölündükçe zayıflıyoruz, birleştikçe güçleniyoruz” diyerek Avrupa güvenliğinin geleceğine dair düşüncelerini paylaştı.
Avrupa Birliği’nin kendi savunma sanayiini geliştirmesine yönelik çabalarının faydalı olduğunu aktaran Erdoğan, bu çabaların NATO’nun merkezi rolünü aşındırmaması gerektiğini dile getirdi. Özetle, Avrupa güvenliğinin iyileştirilmesine yönelik girişimlerin desteklenmesi gerektiğine inandığını belirtti. Türkiye’nin, 1,3 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü, 85 milyon aşan genç ve dinamik nüfusu ile Avrupa için bir fırsat sunduğunu ifade eden Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
Türkiye’nin enerji alanındaki önemli rolüne de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin, bölgenin en gelişmiş enerji altyapısına sahip ülke olduğunu belirterek, enerji dönüşüm sürecinde Avrupa için önemli bir aktör haline geldiğini söyledi. “Yenilenebilir enerji alanındaki adımlarımız, yalnızca ülkemiz için değil tüm bölge için büyük fırsatlar sunuyor,” diye ekledi. Erdoğan, aynı zamanda çok taraflı ulaştırma güzergahlarının merkezinde yer alarak Avrupa’nın kesintisiz tedarik zincirlerinin korunmasına katkı sağladığını ifade etti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin değerlendirmeler de yapan Erdoğan, barış için kritik bir dönemeçte olunduğunu vurguladı. Geçmişte olduğu gibi kapsamlı bir ateşkes öncelikli olmak üzere çözüme katkı sağlamak amacıyla tarafların teşvik edilmesinin önemine dikkat çekti. Mario 2022’den beri ilk kez önemli bir fırsat penceresi aralandığını belirten Erdoğan, İstanbul’da Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında süren görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Barışın süratle tesis edilmesi için diyalog kanallarının açık tutulmasını tüm ortakların desteğiyle sağlamak gerektiğini vurguladı.
Gazze’deki insani felakete de değinen Erdoğan, “Netanyahu’nun uzlaşmaz, saldırgan ve kibirli tutumu, Gazze ile birlikte tüm bölgemizi tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı. Gazze’deki açlık ve insani yardımların sağlanmasının acil bir durum olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, kalıcı bir ateşkesin yanı sıra iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin esas hedef olduğunu dile getirdi.
Son olarak Suriye’deki gelişmelere değinen Erdoğan, yaklaşık 14 yıldır süren çatışmaların sona ermesinin yeni bir umut dolu sayfa açtığını belirtti. Amerika Başkanı Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağını duyurmasının, bölgesel istikrara dair önemli bir adım olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği’nden de sabık rejime yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve yeniden imar faaliyetleri için mali destek sağlanmasını beklediklerini vurg
İzmir Körfezi’nin Temizliği: Eylem Planı Yetersiz!
3331 kez okundu