Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR) aracılığıyla yeni yabancı uyruklu öğrencilere yönelik oryantasyon programı düzenledi. Bu önemli etkinlik, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Oryantasyon programına, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, TÖBİR Program Koordinatörü ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, akademisyenler ve çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler katılım gösterdi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, TÖBİR’in dünya genelinden öğrenci kabul eden köklü bir Türkçe öğretim birimi olduğunu belirtti. TÖBİR’in 1986 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bu yeni eğitim yılında 30 farklı ülkeden 221 yabancı uyruklu öğrenci ile eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Öğrencilerin kökenleri arasında Amerika, Brezilya, Türkiye, Kore, Çin, Polonya, Rusya ve Meksika gibi uzak coğrafyaların yanı sıra Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerinin bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Macit, TÖBİR’in eğitim kalitesini sürekli olarak geliştirmeye yönelik her yıl önemli çabalar gösterdiğini dile getirerek, katılımcıların bu değişimleri “öncesi” ve “sonrası” olarak gözlemlediklerini belirtti. Yeni eğitim yılı öncesinde 9 dersliğin son teknoloji akıllı tahtalar ve ergonomik tasarıma sahip sıralarla donatıldığını açıkladı. Prof. Dr. Macit, TÖBİR’in uzun eğitim geçmişinin modern imkanlarla desteklenmesi sonucunda, uluslararası öğrencilerin dil öğrenimindeki ilk tercihlerinin Ege Üniversitesi TÖBİR olması gerektiğini vurguladı. Özellikle son üç yılda devlet destekli burs alan öğrenci sayısının artığını, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından verilen bursların da geçen yıla oranla yüzde 50 oranında büyük artış gösterdiğini belirtti.
TÖBİR Koordinatörü Doç. Dr. Atıf Akgün de, Ege Üniversitesi’nin uluslararası alanda bir cazibe merkezi haline gelmesinde TÖBİR’in büyük katkılarının olduğunu ifade etti. Yeni eğitim öğretim döneminde güçlü akademik kadrosunun yanı sıra altyapı ve fiziksel donanımı ile dil ve kültürü tanıtma görevini sürdüreceklerinin altını çizen Akgün, TÖBİR’in uluslararası öğrenci potansiyelinin üniversitenin dünyaya açılan penceresi olduğunu vurguladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı içinde öğrenciler odaklı 61 etkinlik gerçekleştirdiklerini, bu doğrultuda üniversitenin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda faaliyetlerin arttırılacağını duyurdu.
Oryantasyon programında, öğrencilere seslenen Doç. Dr. Akgün, onlara büyük bir ailenin parçası olduklarını hatırlatarak, Ege Üniversitesinin güçlü altyapısı ve eğitim olanaklarıyla en iyi Türkçe öğretim merkezlerinden biri olduğunu aktardı. İzmir’in sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmelerini isteyen Akgün, öğretim üyeleriyle birlikte her zaman öğrencilerin yanında olacaklarını belirtti.
Geçen yıl TÖBİR’de eğitim gören Cezayirli öğrenci Chahra Khoms, yeni gelen öğrencilere deneyimlerini aktararak, etkinliklerde yer almanın ve Türk dilini pratiğe dökmenin önemini vurguladı. Bir başka mezun, Gineli Niagasso Issiaga, TÖBİR’in sunduğu eğitim ortamının, öğrenmeyi teşvik eden bir aile ortamı sunduğunu ve Türkçe bilmeden Türkiye’ye geldiğini ancak azim ve kararlılıkla bu süreci başarıyla geçtiğini belirtti.
Program, Enstitü bahçesinde ve sınıflarda gerçekleştirilen atölyelerin, Kazak ve Türkmen öğrencilerin dans gösterilerinin yanı sıra yemek ikramları ile dolu bir gün şeklinde devam etti. Bu etkinlikler, uluslararası öğrencilerin Türk kültürünü daha iyi tanımalarına ve sosyal etkileşimde bulunmalarına olanak sağladı.