Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefinde Büyüyor!
1958 okunma

Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefinde Büyüyor!

Kasım 27, 2024 07:30
Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefinde Büyüyor!
0

BEĞENDİM



Ege Üniversitesi Uluslararasılaşma Çalışmaları

Ege Üniversitesi Uluslararasılaşma Çalışmaları

Programın açılışında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararasılaşmanın yükseköğretim alanında önemli bir terim haline geldiğini belirtti. Budak, “Güçlü bir stratejiye sahip olmak, artık bir alternatif değil, bir zorunluluk haline geldi.” diyerek uluslararası projelerin ve iş birliklerinin, araştırmaların etkinliğini artırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ege Üniversitesi, 2017 yılından bu yana uluslararasılaşma çalışmalarını hızlandırarak, stratejilerini geliştirerek üniversitenin uluslararası alandaki görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.

Prof. Dr. Budak, 2018 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından uluslararasılaşmada pilot üniversite olarak seçilen Ege Üniversitesi’nin, Türkiye’nin yükseköğretim alanında bir çekim merkezi olmasını sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Uluslararasılaşma stratejilerinin güçlü olduğunu belirten Budak, 117 farklı ülkeden toplam 2,638 uluslararası öğrenciye eğitim verildiğini ve bu öğrencilerin mezun olduktan sonra akademik, siyasal ve ticari alanlarda görev aldıklarını söyledi.

Ege Üniversitesi’nin, Erasmus Plus programı altında 2024 yılı itibarıyla 556 ikili anlaşma ve 371 ikili iş birliği protokole sahip olduğunu vurgulayan Budak, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteğiyle 2,000’den fazla öğrencinin yurtdışındaki üniversitelerde eğitim alma fırsatı bulduğunu açıkladı. “Erasmus Plus Yükseköğretim Programı Öğrenim Hareketliliği”nde en çok öğrenci gönderen ve alan üniversiteler arasında yer aldıklarını belirten Budak, 2024 Sözleşme Dönemi itibarıyla KA131 Projesi için 1 milyon Avro’nun üzerinde bir bütçe tahsis edildiğini söyledi.

Çift Diploma Programı

Bunun yanı sıra Budak, Azerbaycan ile yürütülen çift diploma programına da değindi. “Türk yükseköğretiminde Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bir üniversitenin başka bir üniversite ile ikili diploma programı yürütmesi şerefine nail olduk.” diyen Budak, Azerbaycan ile ziraat alanında iş birliği yaptıklarını belirtti. Bu programla şehirler arasında bir eğitim köprüsü kurarak kalite odaklı eğitim anlayışlarının meyvelerini topladıklarını ifade etti.

Bunun yanında, Ege Üniversitesi’nin Erasmus Plus programı çerçevesinde önemli roller üstlendiğine dikkat çeken Budak, 2017 yılından bu yana toplam 42 projede koordinatör ya da partner olarak yer aldığını belirtti. Bu projelerin 34’ünün Ulusal Ajans Projesi ve 23 projenin koordinatörlük projesi olduğunu söyledi. Ege Üniversitesi’nin çeşitli alanlarda projeler gerçekleştirdiğini ifade eden Budak, özellikle mühendislik, eğitim bilimleri ve iletişim bilimleri alanlarındaki projelerin öne çıktığını belirtti.

Türkiye Ulusal Ajansı’nın Rolü

Toplantıda Türkiye Ulusal Ajansı’nın genel müdürü İlker Astarcı da ulusal ajansın başarılarını paylaştı. “Türkiye Ulusal Ajansı, 20 yıl önce kurulmuş olup akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin değişim programlarından faydalanmasını sağlamak amacı ile hizmet vermektedir.” diyerek ajansın Erasmus Plus ve Avrupa Dayanışma Programı gibi iki programı yürüttüğünü açıkladı. Astarcı, Türkiye Ulusal Ajansı’nın Avrupa’da en çok proje başvurusu alan en büyük ajans olduğunu belirtti ve yaklaşık 10 bin proje başvurusu aldıklarını ifade etti.

Astarcı, “Ege Üniversitesi, Türkiye’deki en iyi üniversiteler arasında yerini almıştır. 1 milyon Avro’yu aşkın hibe almaktadır. Rektör hocamızın liderliğinde Ege Üniversitesi ekibi, aktif projeler yazmaya devam etmekte. Bu konuda Brüksel’deki merkezi ajansa yönelik projelere teşvik olmaktayız.”

En az 10 karakter gerekli