Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirterek, Türkiye’de endişeye yol açtı. ÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, M-Çiçeği’nin yeni bir hastalık olmadığını vurguladı. Hastalık, maymunlarda 1958’de, insanlarda 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüş ve Orta ve Batı Afrika’daki 11 ülkede yayılmıştır. 2022 yılına kadar Afrika kıtasından diğer kıtalara az sayıda insanı etkileyerek yayılmıştır.
Prof. Dr. Taşova, 2022 yılında Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkede görülen M-Çiçeği nedeniyle DSÖ’nün 2023’te küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlattı. Salgın, 2023 sonuna doğru kontrol altına alınarak DSÖ tarafından küresel acil durum sonlandırıldı. Ancak hastalık günümüze kadar az sayıda olmakla birlikte diğer ülkelerde görülmeye devam etmiştir. Afrika’da, özellikle Kongo’da, ağır seyirli enfeksiyon yapabilen alt tipin yol açtığı ciddi bir salgın başlamıştır.
Prof. Dr. Taşova, 2024 Ocak’tan itibaren sadece Kongo’da 15 bin kişinin hastalandığı ve 461 kişinin hayatını kaybettiği bir salgın yaşandığını açıkladı. Bunun sonucunda Afrika ve komşu ülkelerde yayılım görülmüş, Afrika CDC ve DSÖ M-Çiçeği salgını için uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etmiştir. Hastalık, bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve çocuklarda ağır tablolar oluşturabilmektedir. DSÖ’nün çiçek aşısının 50 yaş üzeri kişiler için koruyuculuk düzeyi hakkında net bir bilgi olmadığını belirtti.
Pandemiye neden olma olasılığının düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Taşova, M-Çiçeği hastalığının belirtilerinin belirgin olduğunu ve genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşebildiğini vurguladı. Hastalığın temel olarak solunum yoluyla bulaşmadığını ve Covid-19 gibi yeni varyantlar oluşturma olasılığının düşük olduğunu da ekledi. Hastalığın Covid-19 benzeri bir büyük salgın yapması beklenmediğini belirtti.