Dijital Sağlık Entegrasyonu 2025’te Başlıyor!
667 okunma

Dijital Sağlık Entegrasyonu 2025’te Başlıyor!

Aralık 27, 2024 14:34
Dijital Sağlık Entegrasyonu 2025’te Başlıyor!
0

BEĞENDİM






Sağlık Hizmetleri Dijital Entegrasyonu

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Bu sistemin, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacağı bildirildi. Dijital entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Bu sistem sayesinde aile hekimleri, Tetkik taleplerini doğrudan hastaneye iletebilecekler, böylece hastalar hastaneye gitmeden tetkiklerini yaptırma kolaylığına sahip olacaklar.

Açıklamada, aile hekimlerinin Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastaları için özel kontenjanlar oluşturacağı belirtildi. Bu sistem, aile hekimlerinin, hastalarının muayene ve değerlendirilmeleri sonucunda gerekli gördükleri durumlarda hastaneye sevk için not oluşturmasına imkân tanıyacak. Oluşturulan not, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek ve böylece sağlık hizmetinin sürekliliği sağlanabileceği ifade edildi.

Hastaların laboratuvar tetkikleri için aile hekimleri istem yaptıktan hemen sonra e-Nabız üzerinden benzersiz bir kod üretilecektir. Aile hekimi bu kodu hastasıyla paylaşacak. Hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak ve randevu sorgulanmayacaktır. Ancak hastalar, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde hastaneye gitmezlerse ilgili kod geçersiz olacaktır. Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından talep edebileceklerdir.

Özellikle mamografi ve Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında ultrason tetkikleri için aile hekimleri, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden randevu oluşturabilecek ve bu bilgileri hastalarıyla paylaşabileceklerdir. Direkt grafi istemlerinde laboratuvar tetkikleri ile benzer yöntem uygulanacak ve ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilen hastalar ‘Hasta Kayıt Bankosu’nda kaydedilerek gerekli birimlere yönlendirilecektir.

Sistemdeki tüm hekimlerin, MHRS üzerinden hastalarına danışmanlık hizmetleri sunmak amacıyla randevu oluşturabilecekleri de vurgulandı. Uygun gördükleri hastalar için sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecektir. Bu bilgi notları, sağlıklı hayat merkezi personeli tarafından kullanılabilecek, böylece tüm sağlık kuruluşları arasında bilgi akışı sağlanmış olacaktır.

Sağlıklı hayat merkezinde görevli personelin, hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görüntüleme imkânı da sağlanacak. Ayrıca, bu merkezdeki sorumlu hekimler ve diyetisyenler, herhangi bir sağlık kuruluşunda son 90 gün içerisinde yapılmış tahlil ve tetkik sonuçlarına erişim sağlayabilecektir. Böylelikle yollarına devam eden vatandaşlar, kendi sağlık durumlarını daha iyi takip edebilmek için tüm sonuçlarını e-Nabız profillerinden görüntüleyebileceklerdir.

Dijital entegrasyon aracılığıyla ek hizmet türleri, sağlık bilgi yönetim sistemi vasıtasıyla otomatik entegre edilecek ve il sağlık müdürlükleri, hastaneler ile birinci basamak tesisleri bu güncellemeleri takip ederek hizmetlerin sürekliliğini sağlayacaktır. Bu adımlarla sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde sunulması hedeflenmektedir.


En az 10 karakter gerekli