Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayatta Kalma İpuçları!
1577 okunma

Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayatta Kalma İpuçları!

Nisan 23, 2025 13:13
Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayatta Kalma İpuçları!
0

BEĞENDİM



Deprem Anında Güvenlik Önlemleri

İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, deprem anında panik yapılmaması gerektiği vurgulandı. Bu tür durumlarda telefonların sadece acil durum ve yangınları bildirmek amacıyla kullanılmasının önemi belirtildi. Açıklamada, deprem esnasında alınması gereken önemli önlemler sıralandı.

Açıklamada, sarsıntı sırasında sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulması gerektiği ifade edildi. Var ise sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun, hacimli koltuk gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek, böylece bir “hayat üçgeni” oluşturulması önerildi. Başın iki elde tutulması veya bir koruyucu yastık, kitap gibi malzemeler ile korunması gerektiği belirtildi. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenilmesi gerektiği ifade edildi.

Güvenli bir yer bulma aşamasında, diz üstü ‘çök’, başı ve enseni koruyacak şekilde ‘kapan’ ve düşmemek için sabit bir yere ‘tutun’ önerisinde bulunuldu. Merdivenlere ya da çıkış noktalarına doğru koşulmaması gerektiği de özellikle vurgulandı.

Ayrıca, balkona çıkılmaması gerektiği ve balkonlardan veya pencerelerden atlanmaması gerektiği açık bir şekilde belirtilerek, asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği ifade edildi. Kibrit veya çakmak gibi ateş kaynaklarının kullanılmaması, elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiği de bir diğer önemli uyarıydı. Eğer kişi tekerlekli sandalyedeyse, tekerleklerin kilitlenmesi ve baş ve boynun korumaya alınması gerektiği belirtildi.

Mutfak, imalathane ya da laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın ve benzeri cihazların kapatılması gerektiği, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzak durulması gerektiği söylendi. Sarsıntının ardından elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği de hatırlatıldı. Diğer güvenlik önlemlerinin de alınarak, gerekli malzemelerin temin edilip bina daha önce belirlenen yoldan terk edilip toplanma alanına gidilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Okul, sınıf veya büro gibi yerlerde sağlam bir sıra ya da masa altında veya yanında, koridorda ise duvarın yanında hayat üçgeni oluşturacak şekilde ‘çök-kapan-tutun’ yönteminin uygulanması önerildi. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması gerektiği de açıkça belirtildi. Deprem gibi felaketler sırasında sosyal medyada yayılan dezenformasyona karşı dikkatli olunması ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği vurgulandı.


En az 10 karakter gerekli