Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “2. Uluslararası ve 2. Ulusal Diyabet Farkındalık Sempozyumu”, “Çocuklarda Diyabet Yönetimi ve Bakımı” teması ile gerçekleştirildi. Bu sempozyumun ana amacı, diyabet konusunda toplumsal farkındalığı artırmak, güncel gelişmeleri tartışmak ve multidisipliner bir yaklaşımla diyabet yönetimi için çözüm önerileri ortaya koymaktır. Sempozyum çerçevesinde, çocuklarda diyabetin önlenmesi ve yönetimi üzerine uzmanlar, araştırmacılar ve öğrencilere yönelik oturumlar düzenlendi.
Sempozyum programına, EÜ Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kazım Alat ve Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Korkmaz ile birlikte birçok akademisyen, sağlık çalışanı ve öğrenci katıldı. Dekan Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında, “Dünya Diyabet Federasyonu 14 Kasım’ı Dünya Diyabet Günü olarak değerlendirmektedir. Dünya Diyabet Günü, diyabet hastaları, sağlık çalışanları, diyabet savunucuları, medya, kamuoyu ve hükümet kuruluşlarının diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla bir araya geldiği küresel bir etkinliktir,” ifadelerini kullandı.
Çocukluk çağı diyabetine yönelik farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Yeşilbalkan, bu tür diyabetin yönetiminin, çocuğun kendisi, ailesi, okul ve sosyal çevresi dahil birçok faktörü etkileyen karmaşık bir süreç olduğunu belirtti. “Bu sürecin bütüncül olarak ele alınması, diyabetli çocuk ve ailesine gereken bilgi, beceri ve tutumu kazandırmada en önemli unsur diyabet eğitimidir. Diyabet eğitimi, diyabetli çocuğun ve ailesinin yanı sıra öğretmen ve diğer sosyal çevresine de verilmelidir. Bu sayede çocuklarımız sağlıklı bir yaşam sürdürebilecek, diğer çocukların yaptığı her tür etkinlikte yer alabileceklerdir,” diyerek sözlerini sürdürdü.
Dünya Diyabet Federasyonu’nun 2024 yılı için belirlediği tema olan “Engelleri Kırmak ve Boşlukları Kapatmak” konusuna da değinen Dekan, bu temanın diyabetin bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkisini ve etkili diyabet yönetiminin önemini vurguladığına dikkat çekti. “Bu temayı rehber alarak sempozyumda ele alınacak konularımızı belirledik. Bu sempozyumun, çocukluk çağı diyabeti konusunda farkındalığı artırmada önemli bir rol oynamasını bekliyorum,” dedi ve oturumlar boyunca çocuklarda diyabet yönetimi, tedavi yöntemleri ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik stratejiler gibi önemli konuların ele alınacağını ifade etti.
Sempozyum boyunca, diyabetin nedenleri, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi konularında en güncel bilgilerin paylaşıldığı çeşitli oturumlar yapıldı. Ayrıca, katılımcılara yönelik “Diyabet Tarama Etkinliği” de düzenlendi. Bu önemli etkinlik, çocuklar için diyabetin erken teşhisine katkı sağlamak ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla gerçekleştirildi. Böylece, Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu bu sempozyum, çocuklarda diyabet konusundaki farkındalığı artırmak ve çeşitli çözümler üretmek adına önemli bir platform oluşturdu.