Buca Belediyesi, ilçenin simgesi haline gelen razakı üzümüne coğrafi işaret tescil belgesi almak amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak bir proje çalışması başlattı. Bu çalışma, Buca’nın köklü bağcılık kültürünü yeniden canlandırmayı ve ilçeye agro turizmin kapılarını açmayı hedefliyor. Proje dahilinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Doç. Dr. Burçak İşçi ve Dr. Ege Kacer’den oluşan akademik kadro, Buca’da razakı üretimi yapan bağlarda saha çalışmaları gerçekleştirdi. Bu süreç sonucunda bitkinin tüm özellikleri incelenecek ve Buca razakısına coğrafi işaret alınarak ürünün tescillenmesi sağlanacak.
Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, coğrafi işaretli ürünlerin şehirlerin markalaşma sürecine önemli değer katacağını ifade etti. Buca’da tarımsal üretimi yeniden canlandırmayı hedeflediklerini belirten Duman, Buca’nın bereketli topraklarının büyük bir agro turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. Duman, “Buca’nın tarımsal üretimde güçlü bir hafızası var. Bu hafızayı yeniden canlandırmak, Buca’yı eski günlerine döndürmek; üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almaları amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Coğrafi işaret tescili alarak yalnızca üretimi canlandırmakla kalmayacağız. Buca’ya ait bu üzüm çeşidinin genini koruma altına alarak gelecek nesillere aktarmış olacağız. Çok önemsediğimiz bir çalışma. Her anlamda Buca’ya değer katacak bir çalışma. Üreticimizin yüzü gülecek, ilçemiz tanınacak. Markalaşma yolunda önemli bir adım olacak.” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Buca razakısına bir kimlik kazandırmak amacıyla çalışmalara başladıklarını belirterek, coğrafi işarete giden süreci şöyle açıkladı: “Burada amaç üretimi yeniden artırmak ve çiftçimize ekonomik güç kazandırmak. Buca razakısı, köklü yerel bir üzüm çeşidi. Yerel çeşitler, altın madeninden daha kıymetli bir gen kaynağı. Öncelikle, bölgede yetişen üzüm karakterinin ve özelliklerinin ortaya konulması sağlanacak. İkinci basamakta da coğrafi işaret tanımlanması gerçekleştirilecek. Bu yerel ürünün tanınması, ekonomiye kazandırılması, yurt içi ve yurt dışı pazarlamasında önemi çok büyük. Buca ve çevresindeki topraklarda, bu ekolojide yetişmiş bu özel yerel çeşidin doğru çeşit olduğunu ve patentte belirtilen kalite özelliklerini sağlayan garantili bir ürün olduğunu ifade etmekteyiz.”
Altındişli, coğrafi işaret alındıktan sonra Buca razakısının tanınırlığının daha da artacağını ve Buca’da tarım yapan köylerdeki bağ varlığında bir artış olacağını belirtti. Tarımsal potansiyele büyük katkıda bulunacak bu çalışmanın dünyada pek çok örneğinin bulunduğuna dikkat çeken Altındişli, Buca’nın agro turizm açısından da önemli bir turizm getirisi elde edeceğini vurguladı.