T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Borsası arasında, adı Borsa tarafından verilecek bir üzüm çeşidi geliştirilmesine yönelik başlatılan teknik çalışmalar sonucunda 2023 yılında ilk ürünler alınmış, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü üretim bağlarında yapılan törenle “Borsakarası” üzümünün tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat, Ziraat Mühendisleri Metin Kesgin ve Sacit İnan ile birlikte Borsakarası üzümünün 2024 yılı hasadı gerçekleştirilmiştir.
İzmir Ticaret Borsası’nın tarımsal ürün ve üretimi destekleyen projeleri ve çalışmaları ile sadece ilimizde ve bölgemizde değil; ülke genelinde de tarım ve tarım ürünleri ticaretine yön veren bir kuruluş olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Zincircioğlu, Borsanın kotasyonundaki önemli ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde dünya ticaretine yön veren ve referans fiyatları belirleyen ülkenin Türkiye; kurumun ise İzmir Ticaret Borsası olduğunu belirtmiştir. Milli Çeşit Listesi’ne giren Borsakarası çeşidi üzüm ile dünya üzüm ticaretinde akla ilk gelen kurum olan İzmir Ticaret Borsası’nın bir üzüm çeşidine adını vererek ismini ölümsüzleştirdiğini ifade eden Zincircioğlu, yapılan ikinci hasat ile rüştünü ispat eden Borsakarası çeşidi üzümün artık üreticiler tarafından dikilmesi, yaş üzüm ve kuru üzüm olarak ticaretinin yaygınlaştırılması, marketlerde, pazarlarda yerini alması ve son tüketici tarafından tüketilmesinin sağlanması gerektiğini belirtmiştir.
İlhan Zincircioğlu, üzüm ile ilgili yürütülen birçok projede teknik destek sağlayan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat ve teknik ekibe teşekkürlerini iletirken Borsakarası’nın sektöre hayırlı olmasını diledi ve üzüm sektörü başta olmak üzere tüm tarım ve gıda sektörüne bereketli, bol kazançlı bir yıl diledi. “BORSAKARASI” ise mavi-siyah ve orta erkenci bir çeşit olup, ortalama salkım ağırlığı 450 gram ve verimi 3.000-3.500 kg/da’dır. Ayrıca, kuru üzüm duyusal testinden de yüksek puan almış bir çeşittir. Yeni üzüm çeşidinin tanıtım faaliyetleri ve ülkemizin farklı ekolojilerindeki adaptasyon çalışmaları da sürmektedir.