Asılsız İhbarlara 15 Bin TL Ceza Yolda!
1879 okunma

Asılsız İhbarlara 15 Bin TL Ceza Yolda!

Mayıs 18, 2025 10:22
Asılsız İhbarlara 15 Bin TL Ceza Yolda!
0

BEĞENDİM

“`html

112 Acil Çağrı Merkezi’nde Yeni Düzenleme Uygulandı

112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere meşgul eden ve asılsız ihbarda bulunan kişilere yönelik yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile birlikte, merkezi meşgul edenlere idari para cezaları uygulanmaya başlandı. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mustafa Ak, günlük ortalama 5 bin çağrı aldıklarını ve gelen çağrıların %60’ının gerçekten vakaya dönüştüğünü belirtti. Ak, “İlimiz Acil Çağrı Merkezi 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermekte. Günlük çağrı sayımız ortalama 5 bin civarında, bu da yıllık yaklaşık 1 milyon 750 bin çağrıya tekabül etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, 2025 yılının şimdiye kadar yaklaşık 526 bin çağrıyı cevapladıklarını ve bu çağrıların %60’ının vakaya dönüşen gerçek çağrılar olduğunu vurguladı. Geride kalan %40 ise genellikle bilgi danışma çağrıları şeklinde sonlanıyor. Önceden Kabahatler Kanunu’nun 42/a maddesiyle asılsız çağrı olarak tanımlanan bu durum, artık ‘asılsız çağrı’ ve ‘asılsız ihbar’ olarak iki şekilde değerlendiriliyor. Acil Çağrı Merkezi’ni vakalara dönüşmeden gereksiz şekilde meşgul edenlere 1,500 TL idari ceza uygulanacak; eğer vaka verilerek, kaynak ataması yapıldıktan sonra olay yerinde hiçbir olay tespit edilirse, bu ceza 15,000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Hızlı Hizmet İçin Doğru Bilgiler Verilmeli

112 Acil Çağrı Merkezi’nde görev yapan çağrı karşılayıcı personel, vatandaşların daha hızlı hizmet alabilmesi için adres bilgilerini tam ve eksiksiz vermeleri gerektiğini belirtti. “İlk çağrıyı karşıladıktan sonra ilgili birimlere aktarıyoruz. Vatandaşın bizden tam anlamıyla hizmet alabilmesi için ilk önce adresini doğru bir şekilde vermesi gerekiyor; ilçe, mahalle, cadde-sokak, bina numarasını güzel bir şekilde verirse gerekli birimler hemen sevk ediliyor ve işlemler daha kısa sürede halloluyor.” şeklinde bilgi paylaştı.

Personel, çok sayıda asılsız ve gereksiz ihbar aldıklarını da ifade etti. Örneğin, “Mesela bir bina asansörü çalışmıyor, bir şahıs arayıp ‘asansör gelmiyor, polis gelsin’ şeklinde talepte bulunabiliyor. Bir diğer olay ise, eşine sürpriz yapmak isteyen bir beyefendi, kapıyı gizlice açmak istemesi sonucu eşinin hırsız zannederek 112’yi arayıp ekip talebinde bulunmasıydı.” dedi. Ayrıca, düdüklü tencerenin nasıl açılacağına dair çağrılar gibi sıradan ve gereksiz taleplerle de sık sık karşılaştıklarını aktardı.

Vatandaşlardan Destek İstendi

112 Acil Çağrı Karşılayıcı personel, gereksiz çağrıların acil durumda olan bir kişinin merkezle iletişimini geciktirebileceğine dikkat çekti. “Vatandaşlardan eğer gereksizse burayı aramamalarını rica ediyoruz. Çünkü, ihtiyacı olan bir kişi aradığında biz onun çağrısına geç cevap verip ekiplerin gitmesi gecikebilir.” açıklamasında bulundular. Son olarak, vatandaşların bu konuda destek vermesini isteyen personel, “Lütfen gereksiz yere burayı aramasınlar.” çağrısında bulundu.

“`

Bu metin, 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki yeni düzenlemeleri ve gereksiz çağrıların sonuçlarını daha anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktadır. Önemli noktalar ve mesajlar, sıralı paragraflar içinde verilmiştir.

En az 10 karakter gerekli