Güvensiz Olan Okul Ürünleri Denetlendi
2484 okunma

Güvensiz Olan Okul Ürünleri Denetlendi

Ağustos 15, 2024 08:58
Güvensiz Olan Okul Ürünleri Denetlendi
0

BEĞENDİM

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin sağlığı, güvenliği ve ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla denetimler yapıldığı belirtildi. Özellikle okul alışverişlerinin yapıldığı zincir marketler ve kırtasiye dükkanları gibi perakende ürün satışı yapılan işletmelerde fiyat etiketi denetimleri gerçekleştirildi. Denetimler, güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde yürütüldü ve çocukların sağlık ve güvenliğini olumsuz etkileyebilecek ürünlere engel olmak için tedbirler alındı.

Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan denetimler, imalatçı, ithalatçı ve toptancılarda sıkı bir şekilde gerçekleştirilerek güvensiz ürünlerin tüketiciye ulaşması engellenmekte. Kırtasiye malzemeleri, okul çantaları, çocuk ayakkabıları ve okul kıyafetleri gibi ürünler, akredite laboratuvarda test edilerek kullanımı kısıtlanmış kimyasalların yanı sıra çocukların zarar görebileceği kısımlar açısından inceleniyor. Ürünlerin oluşturabileceği risklerin tespiti ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi için etiket bilgileri de kontrol ediliyor.

Denetimler sonucunda güvensiz bulunan ürünlerin tüketicilerle paylaşıldığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi üzerinden erişilebileceği belirtildi. Güvensiz ürünlerin piyasaya arzı yasaklanarak toplatılacak ve bu ürünlerin imalatçı ve ithalatçılarına idari para cezası uygulanacak. Reklam Kurulu, güvensiz bulunan ürünlerin reklam ve tanıtımlarını inceleyerek gerekli işlemleri başlatacak. Ayrıca imalatçıların, ithalatçıların ve dağıtıcıların mevzuat konusunda bilgilendirilmesine yönelik rehberlik faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Tüketicilerin ürün alırken dikkat etmeleri gereken konular da açıklamada yer aldı. Kırtasiye ürünlerinde imalatçı/ithalatçı açık adı ve adresi olan ürünler tercih edilmeli. Markası, modeli belirtilen ve Türkçe uyarılar içeren ürünler alınmalı. Oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde yaş grubu bilgileri ve diğer uyarılar dikkate alınmalı. Textil ve ayakkabı ürünlerinde içerik etiketleri Türkçe ve okunabilir olmalı. Çocuk kıyafetlerindeki riskli unsurlara dikkat edilmeli ve oyuncak niteliğindeki ürünlerde CE işareti aranmalı.

En az 10 karakter gerekli