Uyuşturucu Kazasında ‘Olası Kast’ Cezası 17,5 Yıl!
2081 okunma

Uyuşturucu Kazasında ‘Olası Kast’ Cezası 17,5 Yıl!

Temmuz 28, 2025 02:16
Uyuşturucu Kazasında ‘Olası Kast’ Cezası 17,5 Yıl!
0

BEĞENDİM

İzmir’in Menemen ilçesinde, Türkay Pala (44), 14 Şubat 2021 tarihinde İzmet Güzelküçük’ün (31) aracına arkadan çarparak onun ölümüne neden oldu. Pala’nın olay sırasında kanında uyuşturucu madde bulundu. Yargılama sürecinin sonunda Pala, ‘Olası kast ile ölüme neden olma’ suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Pala’nın uyuşturucu madde kullandığına dair kesin bilimsel raporların varlığının altını çizdi. Ayrıca sanığın tedavi sürecinde kullandığı ilaçların incelenmesi için defalarca fenni rapor aldırıldığı ve bu raporlardaki bulguların sanık savunmasıyla çeliştiği ifade edildi.

Kaza, Menemen ilçesindeki Esentepe Caddesi üzerinde meydana geldi. Türkay Pala’nın kullandığı otomobil, market işleten İsmet Güzelküçük’ün aracına çarparak kaza yaptı. Olay sonrası Pala, gözaltına alınıp tutuklandı. Hazırlanan bilirkişi raporuna göre Pala’nın, araçlar arasındaki mesafeyi koruyamayarak Güzelküçük’ün aracına çarptığı belirtildi. Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede, kaza günü Pala’dan alınan kan örneğinde uyuşturucu madde bulunduğu tespit edildi. Bu nedenle Pala hakkında Menemen 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla dava açıldı.

Pala’nın durumu, ilk başta ‘Taksirle ölüme neden olma’ olarak görüldü; ancak mahkeme, onun ‘Olası kast ile öldürme’ suçundan yargılanması gerektiğine karar vererek dosyayı Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Burada yapılan ilk duruşmada sanık, tahliye talep etti. Güzelküçük ailesi ise sanığın en ağır şekilde ceza almasını istedi. 8 Ekim 2021’de yapılan duruşmada, Türkay Pala’nın 100 bin lira kefaletle tahliye edilmesine karar verildi ve bu tutarın yatırılmasının ardından Pala, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mahkeme sürecinde Türkay Pala, psikolojik tedavi gördüğünü ve kanındaki uyuşturucuların kullandığı ilaçlardan kaynaklandığını savundu. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji İlaç Bilimleri Enstitüsü’nden alınan bir raporda, Pala’nın kanında bulunan pregabalin ve tramadol etken maddelerinin suistimal edilen maddeler olduğu, bu maddelerin sadece uzman hekimler tarafından reçeteyle yazılabileceği vurgulandı. Sanığın tedavi sürecinde kullandığı ilaçların arasında tramadol olmadığını ise tanık olarak dinlenen doktor belirtmiştir.

Olayın oluş şekli, olası kastın yoğunluğu nedeniyle mahkeme cezanın temel miktarını 21 yıla indirmiştir; ancak Pala’nın dava süresince yargılamayı takip etmesi ve ‘Keşke böyle bir kaza olmasaydı’ ifadesi nedeniyle pişmanlık gösterdiği belirtilerek ceza 17,5 yıla indirilmiştir. Sanığa verilen cezanın gerekçesi ise savunmalarının dosyadaki delil durumu ile örtüşmedği ve tanık beyanlarıyla doğrulanamadığı şeklindedir. Örneğin, sanığın kız arkadaşının uyuşturucu madde kullandığına dair beyanı sarsıcı bir çelişki oluşturmuştur.

Tüm bu süreçte, sanığın yüksek hızda (140-150 km/s) araç kullanmasının yanı sıra uyuşturucu etkisi altındayken araç kullanma eyleminin, kaza yapma ihtimalinin yüksek olduğunu bilmesi gerektiği ifade edildi. Sanığın, uyuşturucu madde etkisi altındayken yolda kaygan koşullarda, azami hızların üstünde aracıyla seyahat etmesi ‘Olası kast ile öldürme’ suçunun oluşmasına neden olduğu belirtilmiştir. Alınan bu veriler ışığında, Pala’nın kazaya sebep olan davranışlarının niyetli olduğu kabul edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli