İZMİR’in en eski spor kulübü olan Karşıyaka, son yıllarda sportif başarı, stadyum, tesisleşme ve kurumsallaşma gibi hedeflerine hiçbir şekilde ulaşamadı. Tarihinin en büyük borç yüküyle başa çıkmaya çalışan kulüp, düzenlediği kongrelerde başkan adayı bulmakta zorlanıyor. Bu durum, özellikle taraftarlar arasında karamsarlığa yol açmış durumda. Kulübün bu döneminde, Danışma Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, eski başkanlar Cenk Karace, İlker Ergüllü, Azat Yeşil ve Nazım Torbaoğlu gibi önemli isimlerin bir araya geldiği bir zirve gerçekleştirildi. Bu zirvede, bir an önce şirketleşmeye gidilmesi gerektiği kararı alındı. Yeşil-kırmızılı ekip, futbol, basketbol ve voleybol branşlarında sezon öncesinde mali kaynak bulmak ve yeni takımlar kurmak için zamanla yarışıyor.
Son 13 ay içinde beş kongre düzenlenmiş olsa da, bu kongrelerden iki tanesinde başkan adayı bile bulunamamış. 26 Haziran tarihli son kongrede, kayyum atanmasının önüne geçmek için Aygün Cicibaş başkanlığında bir yönetim oluşturuldu. Ancak henüz bir bütçe oluşturulamamış durumda. 2023 yılı itibarıyla kamu borcu yapılandırmasının bozulması ile birlikte, kulübün toplam borcunun 581 milyon 887 bin TL olarak açıklandığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra, 29 Mayıs’taki kongrede belirtilen FIBA’lık borç da dikkate alınmadığında sayının 1 milyar TL’ye dayandığı ifade ediliyor. Süper Lig’deki en yüksek bütçeye sahip branş olan basketbol takımının bir yıldır sponsoru olmaması, vergi borçları ve mevcut kadroların dağılması gibi faktörler, kulübün mali durumunu içinden çıkılmaz bir hale sokmuş durumda.
Şirketleşme süreci oldukça karmaşık.
Karşıyaka, daha önce farklı yıllarda şirketleşme kongreleri yapmış, ancak sonuç alamamıştır. İzmir’de hâlâ dernek statüsünde yönetilen tek kulüp olan Karşıyaka, yeni düzenlemelere uymak zorundadır. 7405 Sayılı Spor Kulüpleri Yasası’nın 10. maddesine göre, bir spor kulübü, üye tam sayısının en az dörtte üçü tarafından kabul edilen genel kurul kararıyla, faaliyet gösterdikleri branşların aktif ve pasif varlıklarını bir spor anonim şirketine devredebilir. Ancak, mevcut kayıtlara göre kulübün toplam üye sayısı 5 bin civarında olmasına rağmen, çoğu üye yıllardır kongrelere katılmadığı ve aidatlarını ödemediği için bu sayı yetersiz kalmaktadır.
Karşıyaka’nın şirketleşebilmesi için ayrıca tüzüğünde değişiklik yapması gerekmektedir. Tüzüğün 12. maddesinde, aidat borcu olan üyelerin üyelikten çıkarılması gerektiğine dair bir kural bulunmaktadır. Bu durum, kulübün şirketleşme işlemlerinin oldukça uzun ve sancılı bir süreç olacağı anlamına geliyor. Ayrıca, branşların yarışma haklarının devir işleminde borç ve alacakların yanı sıra şirketin borç miktarı kadar sermaye ile kurulması gerektiği belirtilmektedir.
Taraftarlar çözüm istiyor. Mevcut durum, kulüp için oldukça ciddi bir kriz yaratmakta. Taraftarlar, sosyal medya üzerinden eski yöneticilerin, camia büyüklerinin ve firmaların kulübe sponsor olmalarını talep ediyor. Mevcut borç yükü altında her geçen yıl daha da sıkışan Karşıyaka’nın, acil olarak mali kaynak bulmaması durumunda özellikle basketbol branşında sahaya çıkamaz hale gelme riski dahi taşıdığı ifade ediliyor. Kulüp, üçüncü ligdeki futbol ve basketbol branşında transfer yasağı altında bulunmaktadır.