İzmir’de yıllardır süregelen kentsel dönüşüm projeleri, hak sahiplerinin sabrını taşırma noktasına getirmiştir. Kentsel dönüşüm mağdurları, çözüm talebinde bulunmak amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirmiştir. Uzundere Kentsel Dönüşüm Platformu’nun sözcüsü Eray Uslu, yaşanan mağduriyetin artık katlanılamaz hale geldiğini vurgulayarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a “somut ve takvimlendirilmiş” bir çözüm çağrısında bulunmuştur.
Geçmişteki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının ardından yaşanan gelişmelerin kamuoyunu uyuşturduğunu hatırlatan Uslu, Başkan Tugay’ın son açıklamalarını, “panik haliyle yapılan geçici yatıştırma çabaları” olarak değerlendirmiştir. Uslu, “Sayın Başkan’ın ‘inşaatlar başlayacak, mağduriyetler giderilecek’ şeklindeki ifadeleri yıllardır yaşadığımız güven kaybını onarmaya yetmez” diyerek, bu tür sözlerin yetersiz kaldığını belirtmiştir.
Tapu sahibi olmalarına rağmen, 15 yıldır evlerine kavuşamayan yurttaşlar, bu süreçte ciddi maddi kayıplar yaşamışlardır. Özellikle son yıllarda yaşanan TÜFE ve TEFE farkları, belediyeye ödemeleri gereken bedellerin artmasına neden olmuştur. Uslu, Başkan Tugay’ın “üzüntü” ifadelerinin yetersiz kaldığını vurgulayarak, “Artık üzüntü değil, çözüm ve liderlik görmek istiyoruz. Beklemekten yorulduk. Gerçekçi, net ve uygulanabilir bir yol haritası şart” şeklinde konuşmuştur.
Uzundere Kentsel Dönüşüm Platformu Sözcüsü Eray Uslu tarafından yapılan basın açıklamasında, İzmir’de yıllardır süren kentsel dönüşüm mağduriyetinin artık gün yüzüne çıktığı belirtilmiştir. Son günlerdeki tutuklamalar ve yolsuzluk iddialarının ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın konuya yönelik sessizliğini bozmak zorunda kaldığı ifade edilmiştir. Açıklamalarının, panik butonuna basılmış gibi şekillendiği ve kamuoyunu yatıştırmaya yönelik acele bir tavır sergilendiği vurgulanmıştır.
Uslu, Tugay’ın “inşaatlar başlayacak, mağduriyetler giderilecek” sözlerinin yıllardır mağdur durumda olan hak sahiplerini ikna etmekten uzak olduğunu belirtmiş ve bu süreçte yaşadıkları çilenin sona erdirilmesi için açık ve net sorular yöneltmiştir. Kentsel dönüşüm kapsamında inşaatların başlama tarihinin ne olduğu, kooperatif mağdurlarının yatırdığı paraların akıbetinin nasıl olacağı, somut bir eylem planının olup olmadığına dair açıklama talep edilmiştir.
Bunun yanı sıra, hak sahiplerine düşen yükümlülüklerin artışına neden olan enflasyon durumuyla ilgili herhangi bir düzenleme veya telafi planı olup olmadığı da sorgulanmıştır. Uslu, “Mağduriyetimizi kabul ettiğinizi ifade ediyorsunuz, ama biz sadece üzüntü değil, liderlik bekliyoruz” diyerek, bu konuda halkın yanında ve destekçisi olmanın önemine vurgu yapmıştır. “Artık yeter! Gerçekçi olun, somut konuşun. Hayata geçirilebilir projelerden ve kesin tarihlerden söz edin. Beklemekten yorulduk. Bu mağduriyet son bulana kadar susmayacağız!” diyerek sözlerini tamamlamıştır.