Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılı Nisan ayında enflasyon tekrar yükseliş göstermektedir. Tüketici fiyatlarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 3, bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 13,36 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 37,86 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, son 12 aylık ortalamalara göre bu artış oranı yüzde 48,73 olarak gerçekleşmektedir. Enflasyon verileri, Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmaların ve fiyat artışlarının ne denli önemli bir sorun haline geldiğini göstermektedir.
TÜİK’in raporuna göre, en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişim oranları dikkate alındığında, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,09, ulaştırmada yüzde 22,76 ve konutta ise yüzde 74,07 oranında bir artış görülmektedir. Bu grupların yıla etkisi ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9,21, ulaştırmada yüzde 3,84 ve konutta yüzde 9,98 oranında gerçekleşmiştir. Özellikle konutta sağlanan bu yüksek büyüme oranı, Gayrimenkul ve inşaat sektörünün artan talep nedeniyle maruz kaldığı fiyat artışlarını ele vermektedir.
Aylık bazda yapılan incelemelerde, en yüksek artış yine konutta gerçekleşmiştir. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,01, ulaştırmada yüzde 3,80 ve konutta da yüzde 4,66 düzeyinde bir artış yaşanmıştır. Bu üç ana gruptan itibaren, gıda ve alkolsüz içeceklerin aylık değişime olan etkisi yüzde 0,51, ulaştırmanın etkisi yüzde 0,57 ve konutun etkisi ise yüzde 0,74 oranındadır. Bu oranlar, tüketicilerin günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen fiyatların ve ekonomik koşulların zorluğunu göstermektedir.
Enerji, alkollü içkiler, tütün ile altın hariç tutulduğunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimleri de dikkat çekici oranlar doseviyesine ulaşmıştır. Nisan 2025 itibarıyla, bir önceki aya göre yüzde 3,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,71 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 36,81 oranında artış kaydedilmiştir. Ayrıca, on iki aylık ortalamalar dikkate alındığında ise bu artış oranı yüzde 47,82 olarak belirlenmiştir. İşlenmemiş gıda ürünlerinin fiyatları, yaşanan pahalılığın başka bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır.
Sonuç olarak, TÜİK’in verileri, Türkiye’de yaşanan enflasyonun devam ettiğini ve özellikle konut sektörü başta olmak üzere temel ihtiyaçların fiyatlarının artmaya devam ettiğini göstermektedir. Ekonomik dalgalanmaların etkisi altındaki bu gelişmeler, vatandaşların alım gücünü artıracak ve yaşam standartlarını iyileştirecek çözüm önerilerinin elzem hale geldiğini vurgulamaktadır.
İzmir Körfezi’nin Temizliği: Eylem Planı Yetersiz!
3218 kez okundu