İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi çerçevesinde, ESBAŞ Teknoloji Merkezi’nde “Sinerji Çalıştayı” düzenlendi. Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinin katıldığı bu çalıştayın açılış konuşmasını İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli gerçekleştirdi. Eymirli, kaynak verimliliğini sağlamanın en etkili yolunun bu kaynakların yeniden kullanımını sağlamak olduğuna dikkat çekti.
Eymirli, “Düzenlediğimiz sinerji çalıştayları, firmaların çeşitli atıl kaynaklarını paylaşmalarını sağlamak açısından oldukça faydalı olmaktadır. İzmir Kalkınma Ajansı olarak şimdiye kadar 5 sinerji çalıştayı düzenledik ve bu çalıştaylarda toplamda 850 potansiyel sinerji konusu belirledik. Ayrıca, iş birliği imkânı doğan 54 firmayı ziyaret ettik ve bu firmalar arasında 11 firma ile numune alışverişi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Eymirli, İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamındaki 6. sinerji çalıştayını Ege Serbest Bölgesindeki firmalar ile gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmanın önemli olduğunu vurguladı. “Bu çalıştay, serbest bölge sınırları içinde gerçekleştirdiğimiz ilk etkinlik. Sonuçlarından oldukça umutluyum. Firmalar, aralarındaki atıl kaynakları ve enerjiyi paylaşarak verimlilik elde edebilirler. Kaynak paylaşımının yanı sıra lojistik ve uzmanlık gibi konularda da iş birlikleri geliştirilebilir” dedi.
Eymirli, ayrıca çalıştayların verimliliğini artırmak, katılan firmalar arasında iletişimi güçlendirmek ve iş birliklerini izlemek amacıyla saha ziyaretlerinin de yapıldığını belirtti. Bunların yanı sıra, ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç da konuşmasında şirketlerinin vizyon, amaç ve stratejilerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirdiklerini ifade etti. Kılınç, Ege Serbest Bölgesi’nde çevre koruma ve kaynak verimliliği sağlamak adına komiteler oluşturarak firmalar arasında iş birliğini artıracak toplantılar düzenlediklerini vurguladı.
Kılınç, “Bu kapsamda ilk toplantımızda suyun önemini ele aldık. Şu an ise firmaların atıklarının katma değere dönüştürülmesi ve bu atıkların bir firmanın değil, komşu firmaların ekonomik katkı sağlaması için çözümler aradığımız Sinerji Çalıştayı’nı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. Kılınç, bu çalıştaydan çıkan fikirlerin başarılı projelere dönüşeceğine inandığını belirterek, “Buradan çıkacak projelerle birlikte BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak doğrultusunda daha ileri bir adım atmış olacağız. İzmir Kalkınma Ajansı’nın sunduğu bilimsel desteklerin de bu süreçte büyük önemi var” dedi.
Kılınç, ESBAŞ olarak su tasarrufu amacıyla işletmelerdeki atık suyun geri kazanımına önem verdiklerini ve arıtılan suyun yeşil alanların sulamasında kullanıldığını aktardı. Ayrıca, çatılardan toplanan yağmur sularının güneş panellerinin temizliğinde kullanıldığını kaydederek, “Artık ciddi miktarda yağmur suyu topluyoruz ve bu suyu bölgemizdeki firmalara daha ekonomik koşullarda nasıl kullanacaklarını araştırıyoruz. Hedefimiz, su stresi yaşayan İzmir’de su verimliliğini sağlamak adına örnek projeler geliştirmek” diye sözlerine ekledi.
İzmir Körfezi’nin Temizliği: Eylem Planı Yetersiz!
3219 kez okundu