Birgi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir kent olarak, UNESCO yolunda yeni bir sürece girmeye hazırlanıyor. Bu bağlamda, UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine giriş hazırlıkları önemli bir aşamaya ulaştı. ‘Alan Yönetimi’ sürecinin başladığını duyuran Birgi Belediye Başkanı Mustafa Turan, bu sürecin heyecanını tüm paydaşlarla birlikte yaşadıklarını ifade etti. Bu süreçte atanan Alan Yönetimi Başkanlığına Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez görevlendirildi. Bununla birlikte, Birgi’nin UNESCO sürecinde ilerleyebilmesi için tüm paydaşların katılımıyla tanışma ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya katılanlar arasında ilçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkanı Mustafa Turan, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Sadık Doğruer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Sedat Kirt ve diğer sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer aldı. Bu toplantıda, katılımcılara UNESCO Dünya Mirası adaylık dosyası için yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ayrıca, katılımcılar kendi fikir ve önerilerini de paylaşma imkanı buldu. En kısa zamanda bir yönetim planı oluşturularak çalışmalara hız verileceği belirtildi.
Bu süreçte büyük bir heyecan duyduklarını dile getiren Belediye Başkanı Mustafa Turan, 2012 yılından beri devam eden UNESCO çalışmalarının ortak bir çaba ile başarıya ulaşmasını hedeflediklerini vurguladı. Turan, “Birgi, Batı Anadolu’da kendini korumayı başarmış tek kenttir. Kendine özgü mimari dokusuyla, cumbalı evleri, konakları, camileri, türbeleri, hamamları, medreseleri, çeşmeleri, külliyeleri ve daha birçok tescilli eseriyle adeta bir müze kenti görünümündedir” dedi. Ayrıca, Birgi’nin Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen En İyi Turizm Köyleri Listesi’nde yer aldığını belirtti.
Birgi’nin zengin tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çektiğini ifade eden Başkan Turan, birkaç yıl içinde süreçle ilgili yapılacak çalışmaların tamamlanacağına inandığını belirtti. “UNESCO Dünya Mirası yolunda kararlıyız, heyecanlıyız” diyen Turan, çalışmalarda tüm katılımcıların iş birliğine büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi. Bu noktada, Birgi’nin tarihi ve kültürel mirasının dünya çapında tanınması için gerekli olan adımların atılarak kent genelinde bir farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Birgi’nin zenginliklerinin yanı sıra, bu süreçte yapılacak her türlü çalışma ve organizasyonun, kent halkı ve ziyaretçiler için birer fırsat olacağı düşünülüyor. Bu tarihi kent, dünya mirası yolunda ilerleyerek, örnek bir yer olarak karşımıza çıkmayı hedefliyor. Belediye Başkanlığı’nın liderliğinde, bu hedefine ulaşmak için kararlılıkla yola devam edilmektedir. Birgi, sürecin sonunda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanınan bir merkez haline gelmeyi bekliyor.