Diyabet Tedavisinde Yeni Projeyle Ekonomik Hizmet!
1522 okunma

Diyabet Tedavisinde Yeni Projeyle Ekonomik Hizmet!

Aralık 26, 2024 07:07
Diyabet Tedavisinde Yeni Projeyle Ekonomik Hizmet!
0

BEĞENDİM

Ege Üniversitesi Rektörü ile Başarıları Kutlama

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite bünyesinde gerçekleştirmiş oldukları projelerle dikkat çeken akademisyenler Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil ve Yalçın Çelik Aydın’ı makamında kutladı. Rektör Budak, üniversitenin öğrenci odaklı bir yaklaşım benimsediğini ve bu kapsamda örnek bir bilim üretme ekosistemi oluşturduklarını vurguladı.

Rektör Budak, diyabetin, dünya genelinde yaygın bir kronik hastalık olduğunu belirterek geliştirilen projelerin, diyabet tedavisi için gereken dozların azaltılmasıyla ekonomik geri kazanım sağlamayı amaçladığını ifade etti. Budak, bu projelerin TÜBİTAK tarafından desteklenmesini de önemseyerek, çalışmaları yürüten akademisyenlere başarılar diledi.

Diyabet Hastalarında Uzun Süreli Tedavi Süreci

Doktor öğrencisi Yalçın Çelik Aydın, diyabet tedavisinin ömür boyu sürebileceğini belirtti. Aydın, dünya genelinde yaygın olan bu hastalığın tam anlamıyla tedavi edilemediğinin altını çizerek, diyabet hastalarının tedavi süreçlerinin sürekli ilaç kullanımı gerektirdiğini ifade etti. Bu durum, hem hastaların ilaç kullanma sürelerini hem de sağlık sistemine olan yükü artırmaktadır.

Aydın, diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan ‘liraglutid’ ve ‘berberin’ adlı ilaçların düşük biyoyararlanım gösterdiğini belirtti. Bu ilaçların etkili olabilmesi için genellikle yüksek dozlarda veya enjeksiyon yöntemi ile kullanıldığını açıklayan Aydın, istenmeyen etkilerin de bu durum arzından sıklıkla görüldüğünü vurguladı.

İlaçların Yan Etkileri ve Tedavi Sürecine Etkisi

Aydın, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle hastaların başka ilaçlar kullanma yoluna gidebileceğini veya mevcut tedaviyi düzensiz bir şekilde sürdürme eğiliminde olabileceğini belirtti. Bu durumun, tedavi süreçlerinde aksaklıklara sebep olabileceğini ve hastalıkların seyrini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Ekonomik Geri Kazanım Sağlayan Yenilikçi Projeler

Yalçın Çelik Aydın, projelerinin sağlık sistemine ekonomik geri kazanım sağlamak üzerine odaklandığını belirtti. Yeni nesil ilaç taşıyıcı sistemlerin kullanımının, oral biyoyararlanımı artırmayı ve yan etkileri azaltmayı hedeflediğini söyledi. Bu geliştirmelerin, hastalarda tedavi süreçlerinin devamlılığını sağlayarak, ilaçların etkilerinden yararlanma olanağını artırdığını ifade etti.

Aydın, özellikle artırılan oral biyoyaralanım ile tedavi için gereken dozların azalabileceğini ve bunun da ekonomik açıdan önemli bir kazanç sağlayacağını vurguladı. Proje çalışmalarında kendisine destek olan danışman hocası Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’e de teşekkürlerini iletti.

En az 10 karakter gerekli