Ankara’da bulunan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nda, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğiyle yürütülen ‘Türkiye’de Yabancı Dil Eğitimi’nde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleşti. Bu önemli toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, Avrupa Konseyi Demokrasi Direktörü Matjaz Gruden, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Thomas Hans Ossowski katılım gösterdi.
Bakan Yusuf Tekin, toplantıda yaptığı konuşmada, günümüz iletişim ortamının geçmişe kıyasla büyük değişim yaşadığını vurguladı. Geçmişte iletişimin çoğunlukla yazılı metinler aracılığıyla gerçekleştiğini ifade eden Tekin, kitle iletişim araçlarının, yazılı ve görsel medyanın yanı sıra sosyal medyanın yaygınlaşmasının yeni iletişim ihtiyaçları doğurduğunu belirtti. “Karşılıklı konuşarak birbirini anlama yönünde ihtiyaçlar daha ön plana çıkmaya başlıyor,” diye ekledi. Tekin, geçmişte yabancı dil öğretiminde yazılı metinler ve dil bilgisi kuralları üzerine odaklandığımızı, fakat günümüzde bu yaklaşımın yetersiz kaldığını ifade etti. Bu nedenle, Türkiye’deki yabancı dil eğitimini çağın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden yapılandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bakan Tekin, yabancı dil derslerinde ölçme ve değerlendirme mekanizmalarının artık dört temel beceri (dinleme, konuşma, okuma, yazma) üzerinden yürütülmeye başlandığını açıkladı. Ayrıca, 5. sınıfların yabancı dil öğrenimi için en uygun yaş dönemi olduğu kanaatine varıldığını belirtti. Pilot uygulamalar kapsamında, 2023 sonbaharında 5. sınıflarda yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıflarının sonuçları analiz edilecek ve çoklu yabancı dil sınıfları için yeni pilot uygulamalar başlayacaktır. Tekin, bu dönüşümle Türkiye’deki yabancı dil öğretiminin önemli ölçüde farklılaşacağına inandığını ifade etti.
Bakan Tekin, yabancı dil eğitimini sadece bir dil öğrenimi olarak görmemek gerektiğini vurguladı. “Bu proje ve benzeri projeler, çocuklarımızın çağdaş dünyada evrensel barışı sağlama, evrensel hoşgörü ve temel hakların her yerde güvence altına alınması, demokrasi kültürünün gelişmesi adına önemli katkılar sağlayacaktır,” dedi. Eğitim sisteminin, savaşın, hukuksuzlukların ve haksızlıkların yaşanmadığı bir dünya inşa etmek üzerine kurulu olduğunu belirten Tekin, eğitimin insanlık mutluluğu, adaletin sağlanması ve dünya barışının tesis edilmesi için önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Sonuç olarak, Bakan Tekin, Türkiye’de yabancı dil eğitimi güçlendirilmesi projesinin, eğitim alanındaki dönüşümün bir parçası olduğunu ve eğitim sürecinin sonucunda daha barışçıl, adil bir dünya oluşturma hedefini taşıdığını belirtti. Yabancı dil eğitiminin bu perspektiften değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu projenin katılımcılara yeni ufuklar açmasını umduğunu söyledi.