Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon vakalarında yaşanan artış, toplumda hastalıklardan korunmak için doğal yollara yönelimi artırıyor. Bu bağlamda, ‘şifa deposu’ olarak adlandırılan işkembe çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihi olmuştur. İşkembe çorbası, titizlikle ve büyük bir özenle hazırlanarak hem damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakmakta hem de hastalıklara karşı direnç kazandırmaktadır.
Kış aylarının sembolü haline gelen işkembe çorbası, içerisindeki vitaminler, mineraller ve doğal antibiyotik özellikleri sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Çankırı’daki çorbacılarda da kış mevsiminin gelmesiyle birlikte işkembe çorbasına olan ilgi artmış durumdadır. Restoran işletmecileri, vatandaşların kış mevsiminde ilk tercihinin işkembe çorbası olduğunu belirtmektedir.
Restoran işletmecisi Servet Sevindim, “Havaların soğuması ile birlikte insanlar, kendilerine şifa kaynağı olarak gördükleri işkembe çorbasını tercih etmektedirler. İşkembe çorbası, geçmişten bu yana önemli bir şifa kaynağıdır. İşkembenin en büyük faydası, vücudun daha dirençli olmasını sağlamasıdır.” şeklinde görüşlerini ifade etti.
Servet Sevindim, işkembe çorbasının tarifini aktardığında, çorbanın ciddi anlamda titizlik gerektirdiğini vurguladı. “Öncelikle işkembelerimizi büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Sonrasında tertemiz bir şekilde doğranıyor. Daha sonra tekrar temiz su ile temizlenen işkembe, kazanlarda pişiriliyor. İçerisine üzüm sirkesi, Çankırı’nın meşhur kaya tuzu, limon ve soğan ekleniyor. Bu malzemelerle birleşen işkembe, vücut direncinin kazanılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca doğal yoğurt ve un katarak terbiyesi yapılıyor. İç Anadolu’da işkembe, doğal yoğurt ile terbiye edilmektedir, bu da çorbaya farklı bir tat katmaktadır.” diye ekledi.
Sevindim, “En önemli püf noktası, yoğurdun dibini tutmayacak ve kesilmeyecek bir şekilde hızla karıştırılmasıdır.” diyerek dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yaptı. Saatlerce kaynadıktan sonra hazır hale gelen işkembe çorbası, sarımsak, sirke ve limonla servis edilmektedir.
Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için işkembe çorbası içtiğini söyleyen Hasan Öztürk, “Kış mevsimi geldi, ben de buraya işkembe çorbası içmeye geldim. İçerisine sarımsak, sirke ve limon katarak kendime enerji depoluyorum. Ağır bir çorba olduğu için yaz aylarında pek tercih etmem ama kış aylarında içiliyor. Hem sıcak tutuyor hem de hastalıklardan koruyor. Sarımsak, sirke ve limon işkembeye çok yakışıyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da koruyor.” dedi.